23948sdkhjf

Svenskt Aluminiums vd om elstödet: "Företagen lever i ovisshet"

Regeringens förslag om ett elstöd om 55 miljarder har varit efterlängtat – men frågetecknen är fortfarande många. Vi har pratat med Svenskt Aluminiums vd Lars-Inge Arwidson om hur medlemsföretagen ställer sig till det stundande stödet.

När vi når Lars-Inge Arwidson är han nyss hemkommen från European Aluminiums höstmöte i Aten. Han menar att det bland företagen ute i Europa ser det riktigt mörkt ut.

– På Europanivå ser det riktigt, riktigt illa ut. Man har behövt skruva ner tillverkningen av primäraluminium till 50 procent ute i Europa på grund av de höga elpriserna. Tyskland framför allt, som är otroligt gasberoende.

I Sverige har vi över lag klarat oss lite bättre, säger han, utan att för den delen säga att det är bra. Men en sak är säker – hela situationen präglas av osäkerhet.

Han har bland annat pratat med Kubal i Sundsvall som är storförbrukare av el. Skulle priset gå upp tio öre för Kubal, skulle deras energikostnader öka med en halv miljon per dygn.

– Elen är ingenting man kan stänga av utan det måste ju gå hela tiden. Ett öre ökade energikostnader för Kubal hade resulterat i 45 00 kronor mer om dagen, tio öre hade blivit en halv miljon.

Lars-Inge berättar att ett annat medlemsföretag har haft ökade energikostnader på ungefär 70 miljoner jämfört med 2021, vilket raderat ut stora delar av deras vinst.

Enligt regeringens förslag ska stödet ges till elområde 3 och 4, medan områdena 1 och 2 inte får någon som helst kompensation.

Vidare säger han att hela situationen är ett hot mot den så viktiga batterivärdekedjan som håller på att byggas upp i Sverige.

– Det är så mycket fokus just nu på energikostnader, vilket tar fokus från den nödvändiga gröna omställningen.

De rusande elpriserna gör att många företag försöker skjuter ut kostnaderna mot kund, vilket inte alltid är enkelt. Vissa sitter fast i avtal, några företag lägger på ett energitillägg och en del försöker i bästa möjliga mån förhandla.

– Tittar man på ytbehandling- och bearbetningsföretag så har ett företag, som jag inte behöver nämna vid namn, på två år gått från energikostander på sex procent av omsättningen till 14 procent.

Lars-Inge Arwidson säger att det, trots allt, finns lite ljus i mörkret.

– De flesta medlemsföretag hos oss jobbar jätteaktivt med energieffektiviseringsåtgärder som installering av solceller och liknande. Några hade börjat redan innan de höga elkostnaderna, medan några pratar om att göra det nu. Det är naturligtvis positivt. Men där kan man också fråga sig om stödet räknas in där, om man väljer en annan energikälla.

Han avslutar samtalet med att säga:

– Hela poängen handlar det om varför vi inte får veta mer från regeringen. För många företag behövs elstödet snabbt, för just nu lever de flesta i ovisshet. Hur ska elstödet se ut och när kan vi förvänta oss att det går i lås? 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063