23948sdkhjf

Importen av varor från Ryssland avtar rejält – aluminium undantaget

Handeln med Ryssland fortsätter vara på nedgång, men en varugrupp går mot strömmen. Importen av aluminium fortsätter blomstra och nästan har fördubblats jämfört med förra året.

Innan Ryssland invaderade Ukraina kunde man se ökad handel med landet, men sedan 24 februari i år har den sjunkit drastiskt.

Siffror från Statistiska centralbyrån som Kommerskollegium analyserat visar en minskad import från Ryssland, från 7,1 miljarder 2021 till 0,5 miljard 2022.

Men det finns undantag. Importen av aluminium från Ryssland har ökat och det rejält. Statistik visar att svenska företag importerat aluminium för 112 miljoner i år, jämför med 59 miljoner samma period förra året.

Nils Norell är analytiker på Kommerskollegium och han menar att vissa typer av aluminium inte ingår i EU:s embargon, utan fortfarande är möjliga att importera.

Man ska också veta att handeln för enskilda varugrupper och för enskilda kvartal kan fluktuera kraftigt om till exempel en enskilt stor last slår igenom i statistiken, vilket skulle kunna vara en förklaring till varför importen ökar, säger han i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093