23948sdkhjf

Säkerheten först för LKAB – måste offra tre års produktion

2020 inträffade ett stort skalv i Kirunagruvan och delar av gruvan stängdes av. Först nu vet bolaget hur de ska gå vidare.

Det var i maj 2020 som den största seismiska händelsen som någonsin registrerats i Kirunagruva. Ett ras inträffade och delar av gruvan, kallat block 22, fick stängas av. Ingen människa skadades. Sedan dess har bolaget gjort stora insatser för att återställa det skadade området samtidigt som betydande resurser lagts på analysarbetet, på bergförstärkning, skadekartering, gruvplanering och en utökad instrumentering.

Nu har man bestämt hur man ska gå vidare. Det blir en pelarlösning i mitten av gruvan vilket i praktiken innebär att en gruva övergår till två.

– Säkerheten måste alltid komma först. Det finns ingenting som är viktigare. Därför har vi också fattat det här beslutet, säger Joel Kangas, gruvchef på LKAB i Kiruna i ett pressmeddelande.

Det blir cirka 700 meter bred pelare vilket innebär cirka 90 miljoner ton eller cirka tre års produktion. Och trots att omkring tio procent av produktionen faller bort är vinsterna är betydligt större. De går nämligen inte att mäta i ton eller sålda produkter.

– Vi har övervägt två alternativ för brytningen mot djupet, att bryta ut Block 22 genom konventionellt skivrasbrytning eller att lämna en stabil pelare. Båda alternativen har behövt utredas men expertgruppen var enig. Pelarlösningen är det absolut säkraste alternativet, säger Joel Kangas.

Förändringen som pelaren faktiskt innebär för Kirunagruvan tar tid att realisera. Till att börja med behöver gruvplaneringen, som ansvarar för layouten av gruvan, rita om en stor del av ursprungsplanen. Däremot kommer infrastrukturen och på sättet malmen uppfordras användas på precis samma sätt som idag.
– Det tar lite tid innan vi fullt ut kan genomföra den här förändringen men det känns riktigt bra. Ända sedan den 18 maj 2020 har vi jobbat för en säkrare och effektivare gruva mot djupet. Och nu är vi i mål, säger Joel Kangas

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109