23948sdkhjf

Nytt förslag om "gruvpott" ska göra det lättare att bryta metaller

Sveriges Radio rapporterar om en statlig utredning som ger flera förslag på hur det ska bli lättare att bryta metaller och mineraler i Sverige. Ett av förslagen är en så kallad "gruvpott" på 200 miljoner kronor.

Att göra det lättare att bryta metaller och mineraler på svensk mark är viktigt för klimatomställningen. Förslaget om "gruvpotten" ska vara till för kommuner där gruvor etableras att söka pengar ur.

Sveriges Radio har pratat med Helen Leijon, särskild utredare för utredningen om innovationskritiska metaller och mineraler.

Hon menar att de medel som gruvbolag betalar in till staten skulle kunna användas av staten för att ge till kommunerna, så att kommunerna får större möjlighet att svara för de viktiga samhällsfunktioner som behövs vid etablering av gruvor.

Den föreslagna utredningen föreslår snabbare och enklare tillståndsprocesser vid brytning av kritiska metaller och mineraler. Metaller som används i bland annat batterier och vindkraftverk, vilket främst hämtas från Kina i dagsläget.

Källa: Sveriges Radio

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111