23948sdkhjf

Slagg från stålproduktion gör betong grönare

För att minska på koldioxidutsläppen som bindemedlet i betong medför testas en ny metod – där stål spelar en avgörande roll. Det skriver Dagens PS med hänvisning till Ny Teknik.

LKAB Berg & Betong och Thomas Betong är företagen som börjat experimentera med olika tillvägagångssätt för att få betingen cementfri. Cementen orsakar nämligen stora utsläpp genom att kalksten hettas upp och frigör kol.

Dagens PS skriver att företagen nu testar att använda sig av slaggprodukter från ståltillverkning, så kallat GGBS, granuleras masugnsslagg, för att binda betongen. Slagget från masugnarna gör att betongen torkar långsammare på vintern, men med, i stort sett, samma egenskaper som vanlig betong.

Det finns dock en nackdel. Hållfastheten blir inte lika bra, därför behövs ändå en liten del cement för att kunna bygga ett hus, till exempel.

Vidare går att läsa att LKAB Berg & Betong redan använder hälften GGBS som bindemedel vid betongframställning, vilket lett till minskade koldioxidutsläpp vid Kirunagruvan med upp emot 60 ton per dag.

Källa: Dagens PS

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny rapport: Framtidens mineralbehov kan täckas med ny teknik
De får leta metaller i Bottenviken: "Potentiell skattkista"
Han tilldelas Swerims pris i forskningsstationens minne
Metallnätet – en räddare i nöden vid brand
Stålföretag och studenter i digitaliseringssamarbete
Gretas miljongåva i kampen mot järnmalmsgruva
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172