23948sdkhjf

Slagg från stålproduktion gör betong grönare

För att minska på koldioxidutsläppen som bindemedlet i betong medför testas en ny metod – där stål spelar en avgörande roll. Det skriver Dagens PS med hänvisning till Ny Teknik.

LKAB Berg & Betong och Thomas Betong är företagen som börjat experimentera med olika tillvägagångssätt för att få betingen cementfri. Cementen orsakar nämligen stora utsläpp genom att kalksten hettas upp och frigör kol.

Dagens PS skriver att företagen nu testar att använda sig av slaggprodukter från ståltillverkning, så kallat GGBS, granuleras masugnsslagg, för att binda betongen. Slagget från masugnarna gör att betongen torkar långsammare på vintern, men med, i stort sett, samma egenskaper som vanlig betong.

Det finns dock en nackdel. Hållfastheten blir inte lika bra, därför behövs ändå en liten del cement för att kunna bygga ett hus, till exempel.

Vidare går att läsa att LKAB Berg & Betong redan använder hälften GGBS som bindemedel vid betongframställning, vilket lett till minskade koldioxidutsläpp vid Kirunagruvan med upp emot 60 ton per dag.

Källa: Dagens PS

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SSAB och Stålgross för fossilfri framtid
Kvinnor inom industrin i ny serie
Metallindustrin: Kollektivavtalets lägsta lön går inte att leva på
EU vill minska importberoendet från ett och samma land
ProfilGruppens vd lämnar bolaget
Deras unika stålteknik ska minska vikten på lastbilssläp
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.266