23948sdkhjf

Robotarna är avgörande: - Annars hade vi inte varit här idag

Bjerrum Nielsen i Västjylland skaffade sin första robot för snart 40 år sedan.

För 39 år sedan köpte företaget John Bjerrum Nielsen A/S i Bramming den första roboten. Sedan dess har den ena roboten efter den andra köpts in, så att företaget är bland företagen med flest robotar.

Det är regissören Allan Lawaetz Nielsens filosofi att robotarna ska ta ut så mycket som möjligt av det monotona arbetet – inte minst i ljuset av bristen på kvalificerad arbetskraft.

Den västjyske underleverantören med cirka 120 anställda har idag 24 robotar. De flesta robotarna arbetar i spraymålningsbåsen, där tre robotar arbetar tillsammans för att måla föremålen. Även om de är enorma robotarmar, fungerar de snabbt och säkert.

Bjerrum Nielsen har även till exempel en robot för att skruva in skruvar, och en annan robot som stryker tyg på en yta.

Tre nya robotar

Under dessa månader kör Bjerrum Nielsen in tre nya robotar som utför slipuppgifter. Två av dem är programmerade med Mimic, som är ett intuitivt program där medarbetaren visar sliprörelsen för roboten, varefter roboten utför den. Så ingen traditionell programmering.

Allan Lawaetz Nielsen visar en av robotarna.

– Det är tungt att stå med så stora metallföremål och slipa i handen. Det är därför vi programmerar den här UR-roboten för det, säger Allan L. Nielsen.

Nästa robotar finns redan på ritbordet.

– Vi har alltid varit väldigt innovationsdrivna. Jag är helt säker på att om inte John Bjerrum Nielsen hade köpt den första roboten 1983 så hade vi inte varit där vi är idag. Sedan blev vi omkörda av utvecklingen, säger Allan L. Nielsen.

– Vår användning av robotar har bidragit till att vi har kunnat växa från att ha en målaranläggning då till fyra målningsanläggningar idag.

Sliprobotar innebär en betydande effektivitetsökning.

– En man kan göra det arbete som vi brukade göra med två män, säger Allan L. Nielsen.

Industrimåleri är en av Bjerrum Nielsens kärnkompetenser. Dessutom utför företaget även CNC-bearbetning, slipning och montering.

"Klona" anställda

– I många processer kan vi få roboten att göra mer än hälften av arbetet. Då kan vi tänja på medarbetarnas kompetens. Det handlar om att "klona" de duktiga medarbetarna. Förstå mig rätt, säger Allan L. Nielsen.

– Det har varit en utmaning i ganska många år att få tillräckligt med yrkesarbetare. Jag är säker på att det också spelar roll att vi har haft robotar i så många år. Vi vågar leka med några av dessa saker. De anställda är inte rädda för robotarna. De är trygga med dem, säger han.

B&O som kund

Den första roboten på Bjerrum Nielsen var en målarrobot, som köptes in 1983. Roboten och den automatisering den representerade imponerade så mycket på B&O att B&O bad företaget att leverera delar till tv-apparater och högtalare.

– B&O kunde se att det fanns en viss framförhållning i företaget, och därför fick vi kontrakt med dem, säger Allan L. Nielsen. 

De två bolagen utvecklade en nära relation och B&O var även aktieägare i Bjerrum Nielsen under ett kortare antal år. Än idag tillverkar Bjerrum Nielsen många delar till B&O:s tv-apparater och högtalare. Det gäller bland annat front- och bakpaneler till B&O-tv.

Mer robotkompetens

Med 24 robotar i huset behövs vissa robotkunskaper. Bjerrum Nielsen har hittills bara haft en enda robottekniker. Men företaget har precis anställt en extra robottekniker.

– Vi är glada att vi nu har två robottekniker. Vi satsar också på att en grupp av våra duktiga medarbetare lär sig använda Mimic-systemet så att de själva kan programmera robotarna. På så sätt kan vi skala robotkompetensen rejält, säger Allan L. Nielsen.

Bjerrum Nielsen A/S

Bjerrum Nielsen A/S grundades 1949 av Niels Bjerrum Nielsen. Det var då en snickeriverkstad där man tillverkade radioskåp i trä, bland annat för Bang & Olufsen

1976 tog sonen John Bjerrum Nielsen över. 1983 togs de första robotarna i bruk och det blev starten på en intensiv automatisering. Företaget arbetar nu främst med industrimålning och med CNC-bearbetning.

Bang & Olufsen har varit en stor kund i många år, varför företaget från 1999 blev delägare i Bjerrum Nielsen.

2014 skedde ett ägarbyte där Dansk Ejerkapital köpte 40 procent av aktiekapitalet. Under de följande åren blev verkställande direktören Allan Lawaetz Nielsen delägare i företaget, medan B&O klev ur ägandet. Familjen Bjerrum Nielsen har fortfarande en betydande ägarandel.

Under 2019 köpte Bjerrum Nielsen majoriteten av aktierna i pulverlackeringsföretagen P. Schmidt Ringsted A/S, Baltic Industrial Coating i Litauen och Latvia Industrial Coating i Lettland. Företaget har alltså både våt- och pulverlackering tillgänglig.

Bjerrum-nielsen.dk och verkställande direktör Allan L. Nielsen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078