23948sdkhjf

Metall-vd:n har hittat hem

Linde Metallteknik är tredje generationens familjeföretag. Men nuvarande vd, Dag Richardsson − hör inte till familjen. Ändå kan man säga att han hittat hem.

Han har arbetat i ledande roller mer eller mindre hela sitt liv. Både i Sverige och utomlands. För 25 år sedan gick flytten hem igen till Höganäs där Dag Richardsson är född. Och efter arbete i ledningen på flera andra företag har han nu landat i vd-stolen på Linde Metallteknik. Påhejad av familjen. Företagsfamiljen alltså.

− Jag kände ägarna lite grann och de hörde av sig och sa att de trodde jag skulle passa här.

Hade de rätt?

− Det är klart de hade rätt. Linde som företag är väldigt likt det jag gjort tidigare. Det mesta jag kan har jag lärt mig av mina chefer längs vägen, berättar han ödmjukt och vi återkommer till det.

På det senaste arbete han hade såg han till att företaget växte.

− Jag tror det var lite vad de ville här på Linde när de anställde mig. Att jag ska hjälpa till med att få oss att växa. Vi är 27 anställda i verkstaden, tyvärr bara män, men på kontoret är vi hälften kvinnor och hälften män, så det är bra. Vi är sex personer på kontoret. Min erfarenhet är att blandade grupper är bäst.

I Helsingborg, ja. Men första förvärvet blev klart förra året.

− Tack vare den mekaniska verkstaden Västra Broby legoteknik blev vi ungefär 20 procent större. Linde omsatte omkring 40 miljoner förra året och Västra Broby 10 miljoner. Vi är sex stycken anställda där.

Ganska lagom tycker vdn.

− Det är inte så stort att man får växtvärk. Det är ett välfungerande företag med bra anställda. Jag har bara gått in och sagt att vi kör på som ni gjort.


Foto: Linde Metallteknik

För kunderna märks skillnaden främst i ett bredare erbjudande. Linde är huvudsakligen plåt och svetsarbete.

− Vi gör allt ifrån att vi skär plåt i vår egen laser, sedan har vi ett stort antal personer som är duktiga på att svetsa och bocka plåt och sedan har vi en bearbetningsavdelning som svarvar och fräser. Den hänger ihop med de svetsade produkterna. Det händer ganska ofta att vi svetsar ihop någonting som behöver bearbetas. Det kan vara att det ska borras några hål eller att en yta ska putsas jämn. Därför är det bra att ha bearbetningsverkstad i huset. Sedan målar vi också i vår egen målningsanläggning. Vi är helt enkelt från ax till limpa vad gäller svetsade konstruktioner.

Flaskhalsen har hittills varit bearbetningsverkstaden där endast tre personer arbetar.

− Det har varit svårt att hjälpa de kunder som velat ha serietillverkning eller ett större antal av någon komponent, berättar han, men konstaterar glatt att så är det inte längre.

− Västra Broby är bara bearbetning. Där finns det åtta fina CNC-styrda svarvar och fräsar. De är specialister på bearbetning.

Nu stannar inte utvecklingen med ett förvärv. Han bläddrar entusiastiskt i en hög papper på skrivbordet.

− Vi ska köpa en robot, säger han och visar upp en bild.

− Den kommer att utföra de mest monotona arbetsuppgifterna och samtidigt öka vår kapacitet. Det gäller att hänga med i ny teknik, både för våra kunders bästa, men även för att fortsätta att vara en attraktiv arbetsgivare.


Om höga stålpriser:
− Vi märker att stålpriserna är ungefär dubbelt så höga som förra året. Ett projekt som säljs idag kanske levereras om ett halvår. Och då kan priset vara det dubbla. Alla måste skjuta kostnaderna ett led. Vi har lagt till en automatisk text på alla våra offerter att detta pris gäller egentligen inte, säger han och hör själv hur komiskt det låter men förklarar allvaret: − Vi förbehåller oss rätten att kolla priset den dag ni beställer av oss. Foto: Linde Metallteknik

Tillbaka till familjeföretaget som vi för enkelhetens skull kan säga startades av, farfar. Smidesverkstaden han grundade växte under hans tid till flera företag för att nu ha hittat en ny form i Linde Metallteknik och Hjort Conveyor som tillsammans ägs av två barnbarn, Eva Olofsson och Ola Linde. Båda är sedan många år aktiva i företaget och kan verksamheten utan och innan. Eva Olofsson jobbar tillsammans med Dag Richardsson som vice vd, och Ola Linde som vd för Hjort Conveyor.

− Hjort Conveyor har en egen produkt, ett conveyorsystem, som tillverkas i Lindes regi. Vi har samlat all verkstadspersonal i ett av bolagen för att öka flexibiliteten och möjligheten till kompetensförsörjning. Att tillverka conveyorsystemet utgör ungefär hälften av vår verksamhet.

− Den andra hälften är projekt av olika slag till industrin eller till maskinbyggare, där kunden skickar en ritning och frågar om vi kan tillverka enligt den. Det kan gälla allt från en liten svetsad eller bearbetad komponent till större komplexa projekt. De produkter som är mer av återkommande karaktär och lämpar sig för CNC-bearbetning, kommer vi att flytta till Västra Broby efterhand.

Tillsammans med den här roboten vi pratade om.

− Vi bygger det kunden vill ha och vi tycker svetsning är kul. Vi ytbehandlar det tycker vi är väldigt viktigt. Både med pulver och med våtfärg. Vitsen med det är att vi har koll på slutprodukten hela vägen. Det ska bli bra och det ska vara snyggt.

Det är en av de saker han är mest stolt över.

− När jag går ut till kund brukar jag ibland berätta om hur vi beter oss när det går fel. För fel blir det ibland, och då är det viktigt att rätta till. Det är snabba ryck och vi har alla resurser i vår egen hand. Och vi förstår att det är viktigt.

Det kommer med ledarrollen att hantera både människor och affärer.

− Det är skönt att börja bli erfaren och se sina plus och minus. Att inte tro att man är något man inte är. Jag tycker om affärsstrategier och kunder. Jag blir mest tillfredsställd när vi får en ny kund eller en leverans en kund blir nöjd över. Då tänker jag med en gång på nästa affär.

Men han inser också att när man rott en affär i hamn – då börjar arbetet för de andra. Det går inte att vara för långt i förväg.


Foto: Linde Metallteknik

− Jag tror du behöver ha arbetat operativt som säljare, konstruktör eller tekniker för att kunna bli en bra chef. Ibland har jag fått arbete som chef för tidigt. Jag har inte kunnat verksamheten tillräckligt väl utan efter några år har jag tänkt att tänk om jag hade fått börja om här.

Fast inte längre faktiskt.

− Nu är jag snart 60 och jag har varit med om så mycket att det oftast är jag som har mest erfarenhet i ett rum. För alla andra är mellan 20 och 58, säger han och skrattar gott.

− Jag har varit med om lågkonjunktur, jag har arbetat utomlands och haft chefer av alla de slag. Jag känner ofta igen mig i olika situationer. Det är ett väldigt ansvar att förmedla det. När man sitter i en grupp och ska fatta ett beslut vilar ganska mycket ansvar på den som har mest erfarenhet tycker jag. Och så måste man vara väldigt ödmjuk för det kan sitta någon som är betydligt yngre och har ny kunskap som jag inte har.

Men ansvaret skrämmer inte honom. Det ju detta han tycker är det roligaste. Affärer och människor.

− Alla har sin bild av vad som är på riktigt, avslutar han med ödmjukhet.

Fakta

Namn: Dag Richardsson

Ålder: 59

Bor: I Höganäs

Familj: Fru och vuxen son

Fritidsintressen: Sport i alla dess former. Inte minst att titta på när andra utövar den. Golf och padel just nu men som innebandypappa präglas fortfarande en stor del av livet av att följa sonens bravader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078