23948sdkhjf

Stålkonferens: "Gör vi ingen förändring i dag, kommer det kosta samhället"

Idag går SSAB:s och POSCO:s konferens "Hydrogen Iron & Steel Making Forum 2022" av stapeln i Stockholm, där framtidens gröna ståltillverkning med vätgas diskuteras. Vi tar del av dagen och lyssnar på föredragen.

Den första talaren upp på scen är Martin Lindqvist, vd för SSAB. Han berättar att stålindustrin tillsammans står inför något stort, som ingen annan gjort tidigare.

– För bara några år sen trodde ingen på att använda väte för att reducera järnoxid ut från järnmalmen. Men efter mycket hårt arbete har vi inte bara lyckats med detta, utan också producerat fossilfri järnsvamp. Järnsvampen har vi sedan använt för att tillverka fossilfritt stål.

Han fortsätter:

Många kunder efterfrågar dessa produkter. Så tillsammans, kan vi inom stålindustrin, hjälpa andra företag att minska koldioxidutsläppen och samtidigt utveckla bättre stål. Gör vi ingen förändring i dag, kommer det kosta samhället längre fram.

Kan vi förvänta oss att privata och mindre företag kan genomgå samma process gällande fossilfri stålproduktion?

Ja, det skulle jag påstå. Först och främst, vi måste göra något. Vi har problem med klimatet och klimatförädringar och det är något som vi som privatpersoner, företag och samhälle måste göra något åt. Den andra saken, och kanske det viktigaste, är att efterfrågan finns. Våra kunder frågar efter just denna typ av produkt, säger Martin Lindqvist.

Avslutningsvis, när denna konferens är över – vad vill du att vi ska ha åstadkommit här då?

Att vi har lärt oss mycket, inspirerat varandra och är ännu mer beslutsamma om att fortsätta kämpa för den gröna omställningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094