23948sdkhjf

Stålföretagets rop på hjälp: "Ingen kommer klara av det här"

Fyra gånger så höga elpriser och hög förbrukning drabbar stålsmidesföretaget Bharat Forge hårt som nu måste se över sina kundavtal för att överleva. Det rapporterar SVT Nyheter.

Företaget har sin bas i Karlskoga och tillverkar vevaxlar och framaxelbalkar till stora kunder som Volvo och Scania. Nu kämpar företaget med att få nya avtal på plats med kunderna – och det är snabbt.

– Får vi inte avtalen på plats blir vi tvungna att stänga verksamheten, säger platschefen Niklas Blom till SVT Nyheter.

Den årliga förbrukningen för bolaget ligger vanligtvis på 60 000 megawattimmar. Men dagens elpriser slår hårt mot företaget som har elektriska ugnar. Nu är man tvungen att vända sig till sina kunder.

– Vi har förhandlingar med våra kunder angående kompensation för den här biten. Vi kommer säkert lösa det tillsammans även om vägen dit är lite brokig. För vi kan inte bära kostnaderna själva, säger Niklas Blom.

Skulle regerings stödinsatser dröja är han rädd över vad det ska innebära för branschen i stort.

– Tyvärr leder det till att vi i Sverige tappar i konkurrenskraft mot låglöneländer. I slutändan kommer affärer att försvinna från Sverige. Våra anställda mår jättedåligt. Och mår våra anställda jättedåligt över det här så kommer inte företaget att må bra heller, säger Niklas Blom.

Han fortsätter:

– Nu måste alla partier ta sig samman och sätta sig ner, oavsett regering, och ta konkreta beslut. För ingen kommer att klara av det här. Vi kommer komma in i en sorts ekonomisk kris i Sverige. Det blir en kollaps, säger han avslutningsvis till SVT Nyheter.

Källa: SVT Nyheter

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109