23948sdkhjf

Stålföretag i topp – riskerar drabbas hårdast av elpriserna

Stålbolaget Alleima hamnar i topp över de verkstadsföretag som kan drabbas hårdast av energipriserna. Detta enligt en kartläggning av Danske bank, som Dagens industri publicerat.

Trots att Alleima, Sandviks avknoppning, beräknas vara känsligast för de rusande elpriserna, påpekar samtidigt Danske banks analytiker Björn Enarson att de kan gå ut som vinnare. 

Detta beror på att företaget dels har säkrat 100 procent av elpriset under det andra halvåret 2022 och 80 procent nästa år, och dels på att konkurrenterna på kontinenten har det ännu sämre.

Björn Enarson säger till Dagens industri: ”Antingen måste konkurrenterna ute i Europa stänga ned kapacitet vilket gör att Alleima kan höja priserna eller så höjer konkurrenterna priserna för att kunna fortsätta producera och då kan Alleima hänga med i uppgången”.

Han menar också att jättarna Boliden och SSAB står inför liknande utmaningar.

Fotnot: Analysen kring känslighet baseras på nuvarande terminskontrakt i Europa. Ingen hänsyn tas till prissäkringar, långtidskontrakt eller prisökningar. Analysen baseras på att bolagens energikonsumtion korrelerar med de anställdas lokalisering.

Källa: Danske bank

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.172