23948sdkhjf

Maskintillverkaren köpte 3D-skrivare för skojs skull: kapade produktionstiden med veckor

Även om du har många års erfarenhet i branschen kan du ändå bli överraskad. Det har den danska specialmaskintillverkaren Unimec fått uppleva. Företaget köpte en 3D-skrivare för ett och ett halvt år sedan och lät de anställda leka med den. Dock utan den stora tron ​​på att det skulle leda till avgörande upptäckter.

Idag har fördelarna med 3D-utskrift blivit mycket tydliga för Unimec, som genom 3D-skrivaren minskat produktionstiden per prototyp från flera veckor till dag-till-dag leverans och till endast fem procent av priset.

Unimec kommer därför att utöka användningen av 3D-printing och erbjuder att alla anställda kan utbilda sig i 3D-printing på företagets bekostnad om de så önskar.

– Jag måste erkänna att vi i ledningen inte förutsåg hur mycket värde 3D-printing kunde skapa. Men våra medarbetares nyfikenhet, driv och kunskap kring det har öppnat våra ögon för att 3D-printing är en oumbärlig del av vår produktion. Därför är det viktigt för oss att alla medarbetare får möjlighet att höja sin kompetens, så att vi kan gå in i 3D-framtiden och utnyttja tekniken på bästa sätt, förklarar Lasse Taulborg Madsen, vd för Unimec.

3D-utskriftsnörd blev isbrytare

Implementeringen av 3D-printing i företaget tog verkligen fart när de för snart tre år sedan anställde designern och inbitna 3D-printernörden Kasper Scheel. De har nu flera skrivare som producerar alla sina prototyper. Samtidigt har de blivit självförsörjande på mindre 3D-printade reservdelar till maskiner.

– Att som utvecklingsföretag utveckla och hitta mekaniska lösningar är detsamma som att andas för oss. För det har 3D-printing blivit en oumbärlig del av processen, vilket ger frihet och snabbhet, förklarar Kasper Scheel.

Hos Unimec är 3D-printing helt integrerad i produktionen av prototyper och planen är att fortsätta utvecklingen.

– Alla medarbetare kan nu utbilda sig i 3D-printing genom Business Danmarks utbildningar och det är en stor fördel för oss att medarbetarna får relevant och kvalificerad kunskap om 3D-printing, förklarar designer och projektledare på Unimec, Martin Jerga.

Han lägger till:

– Målet är att vi på sikt ska kunna tillverka reservdelar i större stil och i takt med att utvecklingen fortskrider kommer det även att vara möjligt att trycka i andra material som kompositmaterial och stål, vilket kommer att revolutionera vårt sätt att arbeta som en företag, säger Martin Jerga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078