23948sdkhjf

Återvinningsföretagets investering – första i sitt slag

Med en ny plasmaskärare från EIVA-SAFEX hoppas Ring André Teigen på norska Hellik Teigen att den ska ge dem en solid konkurrensfördel.

Mer än 75 000 ton stål och metall anländer årligen till Hellik Teigens anläggningar på Loesmoen i Hokksund och till Lierstranda i Lier.

Allt från mindre bitar till större delar, där det också ingår 3 000 bilar som ska skrotas. Runt omkring ser vi metallskrot av alla de slag, och entreprenadmaskiner med gripar i ständig aktivitet på den 55 hektar stora tomten vid Loesmoen utanför Hokksund.

Femte generationen

Ring André Teigen är den femte generationen som är verksam på det traditionella företaget. Han ansvarar för det stora uteområdet där allt skrot förvaras. Men innan det blir skrot kommer metallen och stålet från olika delar av landet.

MYCKET METALLSKROT: 75 000 ton stål kommer till Hellik Teigens anläggningar i Hokksund och Lier. VIDEO: MORTEN DAHL

Det är Ring Andrés pappa, Ring Tore Teigen, som nu är chef för företaget, som en gång startades av Hellik Teigen.

50 anställda har sitt dagliga arbete på anläggningen i Hokksund medan 10 anställda arbetar på anläggningen i Lierstranda.

I januari investerade Ring André Teigen i en innovation som han hoppas ska ge Hellik Teigen en konkurrensfördel gentemot sina konkurrenter.

Plasmaskärare med handfacklaset

Investeringen det handlar om är en större plasmaskärare från EIVA-SAFEX – Hypertherm MAXPRO200. Enligt försäljningschef Håvard Furuhaug på EIVA-SAFEX är detta den första och hittills enda plasmaskäraren med påsatt handbrännarset med skärkapacitet på svart stål upp till 75 mm från Hypertherm.

FÖRSTA I SITT SLAG: Hypertherm MAXPRO200 är den första och hittills enda plasmaskäraren med bifogad handbrännare med skärkapacitet på svart stål upp till 75 mm från Hypertherm. FOTO: HYPERTHERM/EIVA-SAFEX

– Det här är det mest kraftfulla handfacklasystemet från Hypertherm. Vi har hittills levererat en sådan maskin i Norge, och det gjorde vi till Hellik Teigen i januari. Vi levererade ett komplett paket bestående av kompressorn och själva maskinen. Feedbacken vi har fått från Hellik Teigen har varit mycket bra och vi ser särskilt stora besparingsfördelar i form av snabbare arbete och mindre underhåll än vid användning av andra skärmetoder, säger Furuhaug.

KONKURRENSFÖRDEL: – Det blir en konkurrensfördel för oss att kunna använda den nya plasmaskäraren från Hypertherm, säger verksamhetschef Ring André Teigen på Hellik Teigen. Här med lite av det som klippts med fräsen. FOTO: MORTEN DAHL

Hellik Teigen köpte plasmaskäraren för totalt 250 000 NOK, cirka 263 000 svenska kronor, och Ring André Teigen är helt säker på att han redan har sparat beloppet i form av en enklare arbetsmetod.

Sparar tid 

– Vi fick den i januari, och har redan kapat 200-300 ton stål med den. Vi räknar med att kunna kapa ytterligare 400 ton stål under innevarande år. Vi ser att tiden vi sparar genom att använda den här typen av plasmaskärare kan vara en stor konkurrensfördel för oss, förutom att maskinen släpper ut betydligt mindre rök än med andra skärmetoder, säger han.

NÖJDA: Försäljningschef på EIVA-SAFEX, Håvard Furuhaug (tv), och verksamhetschef Ring André Teigen på Hellik Teigen ser fram emot ett bättre samarbete i framtiden. FOTO: MORTEN DAHL

Ring André Teigen framhåller också att detta blir billigare i drift eftersom det kräver mindre underhåll och reparationer än när man använder lansar, som sönderfaller snabbare, och skärverktyg där fräsen måste bytas ut oftare.

Hellik Teigen startades 1901 i Skotselv i Øvre Eiker som en renodlad skrothandlare. Idag framstår företaget som ett modernt återvinningsföretag för järn-, metall- och EE-avfall.

Gruppen finns representerad över hela landet och i Västnorge äger de bland annat Norscrap West, som nu förmodligen är mest känt för skrotningen av fregatten KNM "Helge Ingstad". Norscrap West är specialiserat på att skrota fartyg och vissa offshoreinstallationer.

I ETT svep: Här har MAXPRO200-maskinen kapat stål i ett svep hos Hellik Teigen. FOTO: MORTEN DAHL

Vinn-vinn situation

Både Teigen och Håvard Furuhaug hoppas att leveransen av MAXPRO200 200 ska bli starten på ett större samarbete. EIVA-SAFEX är ett företag i TESS-gruppen, som sedan länge är en nära partner med Hellik Teigen.

– Det här är en win-win-situation för båda parter och vi ser för oss att vi bland annat kan leverera utsug till MAXPRO200-maskinen utöver delprodukter för att nämna några, säger Furuhaug.

FORTSÄTTER: Familjen Teigen fortsätter att driva Hellik Teigen. Syskonen Martine och Ring André Teigen är femte generationen anställda på återvinningsföretaget i Hokksund. FOTO: MORTEN DAHL

– Vi har haft tur och klarat oss bra genom coronapandemin. Förra året var ett rekordår för oss med en omsättning på 1,4 miljarder NOK på koncernbasis, säger Martine Teigen, som är revisor och HR-chef på Hellik Teigen.

Hon kan säga att runt 80 procent av det Hellik Teigen tar emot och bearbetar exporteras vidare utomlands, som BSW i Tyskland och Cronimet i Sverige för vidare återvinning.

Totalt återvinner koncernen cirka 250 000 ton metallskrot.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.187