23948sdkhjf

Stor kompetensbrist hos plåtslagerier och ventilationsföretag

En undersökning gjord av Plåt och Ventbyrån visar att det råder ett stort rekryteringsbehov bland plåtslagare och ventilationsföretag i dagsläget, samtidigt som få söker sig till branschen.

I den nya undersökningen har sammanlagt 150 plåtföretag och 150 ventilationsföretag intervjuats runt om i landet. Där uppger nästan 90 procent av plåtslagerierna och 86 procent av ventilationsföretagen att tillgången på personal med rätt kompetens är dålig eller till och med mycket dålig.

Enligt Plåt och Ventbyrån påverkar denna kompetensbrist bostads- och infrastrukturutvecklingen i landet. Och värre kommer det att bli eftersom att få unga söker sig till branscherna och stor andel av de som redan jobbar närmar sig pensionsålder.

Kaveh Nowroozi är projektledare på organisationen som arbetar med rekrytering och utbildning inom branscherna. För honom finns det många orsaker till varför det ser ut som det gör.

– Det är en svår nöt att knäcka och det gäller generellt yrkesprogrammen. Det pågår en dimensioneringsutredning som eventuellt kan vara ett svar på problemet. I övrigt handlar det mycket om att synliggöra dessa yrken, motarbeta fördomar och öka attraktionskraften. Något som vi lobbat för länge är att även göra yrkesprogrammen högskoleförberedande i grunden och det är ju något som regeringen tog beslut om för bara några veckor sedan.

Undersökningen i siffror:
  • 59 % av plåtföretagen och 73 % av ventilationsföretagen har behov av att anställa ytterligare personer det kommande året.
  • 88% av plåtslagerier och 86% av ventilationsföretag anser att tillgången på kompetent personal är dålig eller mycket dålig.
  • Rekryteringsbehovet på tre års sikt har ökat hos både plåtslagerierna och ventilationsföretagen. Den tidigare mätningen visade att 46% har ett rekryteringsbehov och den senaste undersökningen visade att 51% har ett rekryteringsbehov. Motsvarande siffror för ventilationsföretagen är 50% respektive 59%.
  • På tre års sikt är plåtslagerierna ett genomsnittligt rekryteringsbehov på 4,1 personer och ventilationsföretagen 5,1 personer. 
  • På tre års sikt svarade 51 % av plåtslagerierna och 59 % av ventilationsföretagen att det finns behov av att anställa ytterligare personal.
  • På ett års sikt har plåtslagerierna ett genomsnittligt rekryteringsbehov på tre personer och ventilationsföretagen 3,2 personer.

Källa: Byggvärlden.se

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.14