23948sdkhjf

Tibnor: Vi förväntar oss fossilfritt stål på hyllan 2026

Stålproducenten SSAB håller på att bygga produktionslinjer som kan producera stål utan CO2-utsläpp. Men det kommer att dröja flera år innan det gröna fossilfria stålet blir en riktig hyllvara, bedömer den danska försäljningsdirektören på Tibnor, som ägs av den svenska stålkoncernen.

Stålproduktion är en av de största bovarna på global skala när det kommer till CO2-utsläpp.

Flera stålverk håller därför just nu på att bygga och planera nya produktionslinjer där stålet faktiskt kan tillverkas utan CO2-utsläpp.

Det gäller bland annat den svenska stålkoncernen SSAB som redan har producerat de första ton fossilfritt stål och gjort avtal med flera stora biltillverkare om att leverera det CO2-neutrala stålet för produktion i framtiden.

SSAB äger även stålgrossisten Tibnor där den danske försäljningsdirektören Sören Pliniussen väntar sig grönstålet på hyllan om några få år.

– SSAB har byggt en testanläggning, vilket är starten på ett nytt stålverk som faktiskt kan gå fossilfritt. Men det finns många leverantörer runt en sådan anläggning, det är ett jätteprojekt med enorma investeringar bakom sig, och jag tror först och främst att det är realistiskt att vi får det gröna stålet på hyllan 2026, säger Sören Pliniussen.

Verkar lägre CO2-avtryck

Även om det fortfarande är en bit kvar innan det helt gröna fossilfria stålet är här, har framför allt europeiska stålverk under de senaste åren kontinuerligt kämpat för att minska CO2-utsläppen i befintlig produktion.

Och hela utmaningen med stålproduktion är att stålet smälts och senare värms upp för formning med hjälp av stor förbrukning av gas. Samtidigt släpps det ut enorma mängder CO2 i processen, där kol och syre reagerar kemiskt för att omvandla järn till stål.

Tibnor och Sören Pliniussen upplever också just nu ett växande intresse från kundsidan när det kommer till att köpa stål med minimalt CO2-avtryck.

– Marknaden är splittrad just nu, eftersom det finns några som efterfrågar stål med minimalt CO2-avtryck, för att de vill vara gröna. I andra änden finns den konservativa delen av branschen som fortfarande fokuserar mycket på pris, säger Tibnors försäljningsdirektör.

Marknaden är splittrad just nu eftersom det finns några som efterfrågar stål med minimalt CO2-avtryck för att de vill vara gröna.   I andra änden finns den konservativa delen av branschen, som fortfarande fokuserar mycket på pris.

Och även om stål stiger i pris pr. ton, när CO2-utsläppen minskar, ökar efterfrågan.

– Kravet på minimala CO2-utsläpp dyker upp i allt fler sammanhang. I grunden handlar det om att slutkunderna i allt högre grad kräver det gröna och kräver att fossilfritt stål eller stål med minimala CO2-utsläpp används i deras projekt, säger Sören Pliniussen.

Bygget är i full gång

Sören Pilniussen hänvisar till att slutkundernas miljökrav genom värdekedjorna redan är utbredda inom bland annat byggsektorn.

– Om en kommun vill bygga en ny skola, då ställer man krav på beställaren att släppa ut CO2 pr. kvadratmeter. Därför måste man veta hur mycket stålet påverkar miljön, och därför har vi även en CO2-kalkylator under utveckling, som kommer att vara klar för kunderna under året, säger Sören Pliniussen.

Med kalkylatorn i handen kommer kunderna framöver att veta exakt hur mycket CO2 som släpps ut från de enskilda stålsorter som Tibnor har på hyllorna.

Och i den bilden är det stor skillnad på om stålet kommer från en omsmältning av skrot i Europa eller ska tillverkas i Asien av järnmalm. Produktion från malm kostar mycket mer CO2-utsläpp.

Exempelvis tillverkas balkar, stångstål och armeringsstål i Tibnor av 100 procent skrotbaserat stål.

– Som grossist ser vi det som vår roll att leverera dessa hållbara möjligheter till marknaden, men det är i slutändan slutkunderna som bestämmer utvecklingstakten. Vi skulle väldigt gärna vilja ha den gröna linjen, men vi måste också serva marknaden utifrån nuvarande efterfrågan, säger Sören Pliniussen.

Ser fram emot CO2-tullar i EU

Försäljningsdirektören jämför kundernas stålköp med att det också är den enskilde konsumenten som i sitt privata hushåll väljer om han vill köra ekologiskt eller konventionellt  gällande sin mat.

Därför ser han också fram emot den kommande EU-tariffen kallad CBAM, som skapades för att försvara europeisk produktion av fossilfritt stål och stålprodukter med minimerade CO2-utsläpp mot billigare och mer miljöskadliga stål från framför allt Asien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063