23948sdkhjf

Att göra mer – med mindre

Metallpulverpåsen väger tungt och rofullt i handen. Det grå pulvret känns mjukt och följer handens minsta rörelse. Det känns som om det skulle gå att smaka lite på det.

 – Ja, det är rent. Merparten av järnpulvret går till tillverkningsindustrin men en del används även som järnberikning, så att ja, det går att äta det, berättar Pontus Hydén. 

Vi är på Höganäs AB i Höganäs kommun. Här ligger den stora industrin med runt 600 medarbetare nästan mitt inne i stan. 

Pontus Hydén är forskningschef för processutveckling och har arbetat på företaget sedan 90-talet. 

 – Jag är sprungen ur mekanisk konstruktion av ugnar för värmebehandling av våra pulver. Det är där jag börjat. Sedan har jag jobbat i produktionen, en hel del med processutveckling, produktionsoptimering och produktionsutveckling.

Redan på 1700-talet började man bryta kol i Höganäs.

 – Man fick upp lera tillsammans med kolet och så började man göra keramik. Höganäs var länge ett keramikföretag.

Företaget breddades och  1910 kom man på järnsvampsprocessen som ett sätt att ta tillvara Höganäskolets egenskaper. 

 – Det är en fastfasreduktion av järnmalm. Det blir en väldigt ren smältråvara som man först använde i gjuterier. Så kom man på att man kan mala detta till ett pulver och blanda det med kol och legeringsämnen för att pressa till komponenter. Järnpulverkorn som är så hårt sammanpressade att de mekaniskt fäster ihop och sedan utsätts för så hög värme att de smälts ihop blir väldigt starka komponenter, berättar Pontus Hydén.


Kugghjul och metallpulver Foto: Höganäs AB

Det var så pulvermetallurgi, PM-industrin kom till stånd, driven framförallt av fordonsindustrin. 

 – Du kan göra väldigt avancerad geometri och allt material du lägger i pressen hamnar i komponenten. Det blir på så sätt väldigt lite spill. Därmed blir det resurs- och kostnadseffektivt.

Han jämför med maskinbearbetning. I en svarv går hälften av materialet bort som spån innan komponenten är klar.

 – Nu gör vi allt i en pressoperation med en värmebehandling och lite efterkorrigeringar. Totalt sett blir det en komponent som har bra  styrka och hållfasthet - till ett lägre pris.

Det handlar också om hållbarhet.

 – Det tycker jag är jättefint. Det var nog ingen som tänkte på det från början men PM-industrin är i grunden hållbar genom sitt höga materialutnyttjande. 

Idag har Höganäs både svamppulver som görs av järnmalm från LKAB och atomiserat pulver – gjort av skrot.

 – Vi köper in en hel del skrot. Det är positivt för det är återvinning, konstaterar Pontus Hydén och summerar:

 – Vi är duktiga inom framförallt tre områden inom pulverhantering. Vi är duktiga på atomisering som handlar om att skapa ett pulver av smält metall. Sedan är vi duktiga på att få pulvret rent och mjukt i våra värmebehandlingsugnar. Och så är vi duktiga på att blanda pulvret med andra ämnen för att fungera väldigt bra hos våra kunder.

Pulvren som Höganäs tar fram är rena och vissa kunder köper dem så. Andra kunder vill att Höganäs står för blandningen. Det som tillsätts brukar vara kol, något smörjmedel och något legeringsämne som koppar och nickel.

PM är deras största område men med tanke på att de levererar mycket till fordonsindustrin som nu elektrifieras behöver de utvecklas. Något vår guide inte alls har något emot – snarare tvärtom.

 – Vårt största marknadsområde är PM, sedan har vi ytbeläggning som är näst störst och så har vi tre andra som just nu har stark tillväxt, säger han och nämner både additive manufacturing och pulver som renar jord och vatten. 

Det tredje området är soft magentic composites, SMC. Ett pulver som bland annat kan användas i elbilar.

 – Där använder man varje enskilt pulverkorns magnetegenskaper. Då kan man bygga komponenter i elmotorer där man nyttjar magnetegenskaperna i tre dimensioner. På så sätt kan man vässa egenskaperna. Vi håller nu på med utveckling av nästa generations SMC-pulver. Det är väldigt spännande faktiskt.


Höganäs AB i Höganäs kommun alldeles vid havet Foto: Höganäs AB

Vi går genom korridorer som tidigare tillhörde lägenheterna i arbetarbostaden. Nu är det sedan länge kontorslokaler i den rosa byggnaden. När vi lämnar den och går förbi en damm med de största guldfiskar man kan tänka sig får vi veta att hit kommer ofta förskoleklasser på picknick. Mitt i stan. Nära havet.

Genom den stora bruna tegelbyggnaden med laboratorium. In i lekrummet. Så förväntansfullt och spännande känns det när Pontus Hydén berättar vad som händer här.

 – Här testar vi kundblandningar. Det är som att baka kakor. Pulvret pressas i en form till en komponent. 

Det är nämligen här tankar och uträkningar besannas eller förkastas. Ett stort rum med högt till tak där kundernas önskemål blir verklighet. 

Vi noterar behållaren med hörselproppar när vi går in i själva produktionen. Men det finns ingen anledning att använda dem. Inte just nu. Här möter vi mest självkörande truckar på ett blankt golv. Och luften känns ren. Det luktar  –  faktiskt ingenting.

 – Vi arbetar mycket med vår säkerhet och när vi rör oss i produktionen är det viktigt att hålla uppsikt både på självkörande och manuella truckar, säger Pontus Hydén och tittar sig över axeln.

Men det är fritt fram och vi tar oss förbi himmelsblå behållare med metallpulver in till det varmaste rummet i hela Höganäs.

Här står de långa värmebehandlingsugnarna som värmer metallpulvret till exakt rätt temperatur. En av dem är speciellt vacker med sitt gula galler på toppen.

– Den har faktiskt jag varit med och tagit fram, berättar Pontus Hydén och vi tycker oss ana viss stolthet i rösten.

Nu måste det väl finnas något Höganäs kan bli bättre på.

 – Ja, vi arbetar kontinuerligt med hållbarhetsfrågor och vår klimatfärdplan för att nå nettonollutsläpp så tidigt som möjligt före år 2045, menar Pontus Hydén.

 – Det är inget hot – det är tvärtom en möjlighet. Det genererar en hel del kul jobb, säger han och berättar vidare:

 – Den spillvärme vi producerar tar vi tillvara och gör fjärrvärme av.  Den går sedan ut till Höganäs kommun och stadsbebyggelsen. Det är återvinning, säger han och avslutar:

 – Jag brinner för att det ska vara roligt att jobba. Det ska vara roligt att jobba med teknik. Man ska arbeta för ett företag som har en tanke om att man ska skapa ett bra samhälle. Det är viktigt att slutprodukten är bra och kommer många till gagn. Det är en passion man har.

Himmelsblå behållare med metallpulver som körs av AGV Foto: Höganäs AB

Höganäs i korthet

Årskapacitet 500 000 ton. Står för ungefär 35 procent av pulvermarknaden i världen.

Mer än hälften  av Höganäs metallpulver går till tillverkning av komponenter som används i bilindustrin. Faktum är att varje personbil som är tillverkad i Europa i genomsnitt innehåller 7 kilo metallpulver. 

Höganäs tillverkar två olika huvudtyper av järnpulver: svamppulver och vattenatomiserat pulver. Svamppulvret, som pressas till bland annat stötdämpardelar, utvinns ur järnmalm från LKAB. Från järnskrot som smälts i en ljusbågsugn i Halmstad tillverkar man atomiserat järnpulver som exempelvis förekommer i växellådor. 

Över 3 500 produkter, de flesta kundspecifika, från 17 produktionsanläggningar

Försäljningskontor och/eller verksamheter i 16 länder

Dotterbolag i Kina, Indien och USA

Omsättning 2020: 8 645 miljoner kronor

2 400 anställda

Ägs av Wallenbergägda FAM och Lindéngruppen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094