23948sdkhjf

Han har skrivit 734 sidor om metallurgi: Först tänkte jag "jag vågar inte"

I 60 år har "Metallurgy for Engineers" varit ett referensverk inom metallurgin.

Nu kommer den ut i en ny och uppdaterad upplaga med ett grafiskt lyft och ett mer pedagogiskt förhållningssätt.

Docent vid SDU Engineering Operations Management, Jan Pedersen, är författaren som hade en rad funderingar innan han gav sig i kast med uppgiften.

– Min första reaktion när förlaget frågade om jag skulle skriva en ny upplaga var: Jag vågar inte, jag är inte kvalificerad att ta mig an den uppgiften, och dessutom är det ett jättestort projekt. Det är en bok på 734 sidor, så det blir också ett jättejobb att göra en ny upplaga. Inte minst för att manuskriptet inte längre fanns elektroniskt utan allt måste skrivas om, säger Jan Pedersen i ett pressmeddelande om den nya upplagan.

Även om Jan Pedersen till en början tackade nej till uppdraget i första, andra och tredje omgången, lyckades Polyteknisk Forlag, som hade beslutat att återutge boken i en ny uppdaterad upplaga, ändå övertala honom.

Sommaren 2018 började han skriva.

Ny upplaga behövdes
Jan Pedersen förklarar att även om "Metallurgy for Engineers" var helt banbrytande när den gavs ut 1962 som den första danskspråkiga boken som behandlade metallurgin på djupet, behövdes en uppdatering akut.

Det har trots allt hänt en del sedan förra upplagan gavs ut 2001, så även om metallurgi inte är som datavetenskap, där allt är förlegat efter två år, så har naturligtvis nya material, nya processer och nya värmebehandlingsmetoder tillkommit, vilket har implementerats i boken.

Boken har också fått ett lyft, så att figurer, illustrationer och andra grafiska inslag framträder med ett modernt uttryck, precis som alla kapitel nu avslutas med sammanfattningar och en rad ryktesfrågor. Dessutom har Jan Pedersen strävat efter att göra boken mer lättläst och lärorik.

Boken har två huvudmål. Dels som lärobok på ingenjörsprogrammen, dels som handbok för personer som yrkesmässigt ägnar sig åt metallurgi.

– Det är nog inte de sistnämnda som är mest förtjusta över att de här avsluten har lagts till i kapitlen, men som lärobok tycker jag att det är viktigt. Jag har alltid suttit med känslan när jag läst det att här nämns ett namn eller ett koncept, material, där jag skulle vilja kunna dyka djupare och få lite bakgrund kring detta. Det är möjligt nu, säger författaren.

Jan Pedersen har varit anställd på SDU sedan 2007, där han undervisar blivande maskin- och produktionsingenjörer. Han har gett ut flera läroböcker.

"Metallurgi för ingenjörer" i korthet

"Metallurgi för ingenjörer" gavs ut första gången 1962 och har alltid varit en bok som kombinerat en mycket djup kunskap med en logisk och tydlig struktur, så att den passar både för undervisningsbruk och för handböcker och uppslagsverk.

Av innehållet kan t.ex. nämnas:

  • Bindningstyper i metaller, jämfört med andra icke-metalliska material.
  • Kristallstruktur i olika typer av metalliska material.
  • Metalliska tillståndsformer och tillståndsdiagram.
  • Former av deformation av metaller och deras orsaker.
  • Fraktur- och frakturteori.
  • Förstärkningsmekanismer och omkristallisering.
  • Materialprovning och tolkning av resultaten.
  • Korrosion och korrosionsteori.


Den nya upplagan av "Metallurgy for Engineers" är den 10:e upplagan i ordningen, och är uppdaterad med den senaste kunskapen inom området.

Källa: SDU

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.156