23948sdkhjf

Plåt i alla dess former i nytt projekt

Christian Wihlsson och Stefan Andreasson har sammanlagt 55 års erfarenhet som plåtslagare. Men ingen av dem har arbetat med ett projekt inomhus. Förrän nu.

– Under mina 22 år som plåtslagare är detta första gången som jag arbetar inomhus. Det är otroligt bekvämt att vara inne, det hade ju varit perfekt att ha ett projekt inomhus varje vinter, men denna typ av uppdrag är ovanliga. Nu när solen tittar fram börjar man dessutom längta ut. Ibland arbetar man i snöstorm, regn på tvären eller vind på 11 sekundmeter men det glömmer man när solen tittar fram, då är allt förlåtet, säger Christian Wihlsson som driver Knallens Plåtslageri i ett meddelande.

Knallens Plåtslageri startade 2018 när Christian Wihlsson hade köpt upp ett par mindre plåtslageri för att få tillgång till en maskinpark. Sedan anställde han vännen och plåtslagaren Stefan Andreasson med 30 års erfarenhet i branschen. Idag har de anställt ytterligare en plåtslagare och har även en lärling i teamet.

Det är en stor lärandemiljö på Chalmersområdet i Göteborg som genomgått en omfattande renovering, och i den nya miljön har plåt fått en framträdande roll.

– Till en början fick vi en ritning över hallen och estimerade att arbetet skulle ta en till två månader. Efterhand har fler moment tillkommit och nu har vi arbetat här i sex månader. Vi har bland annat gjort fönsterbleck och överbleck till 150 fönster, och dörrfoder i plåt till 75 dörrar, berättar han.

Den silverfärgade plåten som använts i hallen har valts på grund av sitt utseende. Plåten kallas för sinusplåt och har uttrycksfulla vågformer med ett perforerat hålmönster. För att skapa en mer levande känsla har arkitekten valt att arbeta med sinusplåt i två olika profiler. Tillsammans med textilier och andra ytor ska sinusplåten skapa en intressant effekt i hallen. Det är Bevego som sålt all plåt till projektet.

I så stor utsträckning som möjligt bearbetar Knallens Plåtslageri plåten i sin verkstad, för att spara tid ute på arbetsplatsen. Den längsta sinusplåten i projektet är sex meter. Och klurigaste i projektet var de snedskurna trappräckena i sinusplåt.

– Trappräckena fick vi kapa för hand. Vi lade ut plåten på golvet och fick lägga ett pussel. Inte nog med att plåten ska kapas diagonalt i en viss vinkel, eftersom att kanterna överlappar varandra måste man också ta hänsyn till perforeringen. Om inte hålen matchar tappar man den perforerade effekten helt, och plåten ser slät ut. Jag har inte så bra tålamod så det var Stefan som räddade oss här, avslutar Christian Wihlsson meddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078