23948sdkhjf

Energipriset för högt - tvingas halvera produktionen i smältverken

Energipriserna är för höga. Nyrstar begränsar därför produktionen ytterligare vid sina tre europeiska smältverk. Det innebär en halverad produktion av zink.

Nyrstar har gruvor, smältverk och annan verksamhet i Europa, USA och Australien. Nyrstars anläggningar är fullt elektrifierade och verksamheten i Nederländerna och Belgien köper el som huvudsakligen genereras från förnybara energikällor, vilket innebär att de arbetar med mycket låga eller noll koldioxidutsläpp. 

Indirekt kostnadskompensation för energikrävande producenter för att skydda deras konkurrenskraft gentemot icke-EU-producenter varierar beroende på europeiskt land och detta sätter Nyrstars anläggningar i Budel, Balen och Auby i en konkurrensnackdel, berättar företaget.

– Trots att vår verksamhet är mer effektiv än någonsin och ökar sin kapacitet och produktion har vi fått ta det svåra beslutet att minska produktionen just nu. Eftersom våra anläggningar är helt elektrifierade har vi den operativa flexibiliteten att göra detta snabbt för att svara på höga energipriser. Även om de höga energipriserna kommer att påverka zinkproduktionen, förväntas inte vår tillfälliga begränsning ha någon inverkan på jobben på Nyrstar. Vi kommer också att anstränga oss för att uppfylla våra avtalsförpliktelser, säger Nyrstars vd Daniel Vanin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.156