23948sdkhjf

Stålföretaget firar 30 år drygt

SSAB Virsbo firar 30 år. Fast det är egentligen 31 år. Pandemin satte stopp för festligheterna 2020. Det spelar ingen roll – som stålföretag i Virsbo sträcker sig historien dessutom betydligt längre.

Vad som däremot spelar roll är den utveckling inom bergförstärkning företaget ser. Så pass att de både fått uppgraderad produktionslinje och kan komma att behöva nyanställa.

– Idag firar vi dubbelt och inviger också en uppgraderad produktionslinje med en helt ny kapmaskin som möjliggör fortsatt tillväxt de kommande åren. Det är oerhört glädjande och säkerställer både befintliga arbetstillfällen på orten men kan även öppna upp för nyanställningar framöver, säger platschef Hans Åkerblom och tillägger:

– Den nya kapen kommer också att tillföra en högre säkerhet för våra operatörer men också en bättre arbetsmiljö med en mer modern anläggning.

SSAB Virsbo är nämligen tillverkare och leverantör av SSABs expanderbara bergbultar, SSAB Expandable rock bolts, ERB som består av ett veckat stålrör med en övre topphylsa och en kragad bottenhylsa påsvetsade i varsin ände av röret. 

Förstärkningen uppstår genom expansion av bulten i det borrade hålet med högt vattentryck mot borrhålsväggen. Bultens expansion skapar friktion och förankrar den. 

Bergbultarna används under jord, exempelvis i gruvor och i väg- och järnvägstunnlar för att både stoppa sprickbildning och sprickspridning.

SSAB har varit producent åt flera distributörer av bergbultar i över 40 år – exempelvis Epiroc, Atlas Copco och Sandvik, berättar de för Metal supply.

SSAB Virsbo har idag cirka 80 anställda. All produktion sker i Virsbo och distribueras via globala grossister som tillhandahåller produkter och kompetens inom bergförstärkning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.219