23948sdkhjf

Hyttbäcken söker entreprenörsdrivna företag

Med en gemensam övertygelse att en kraftfull drivkraft för att utveckla företag finns hos medarbetarna startade de under 2020. Grundarna träffades på industriområdet Hyttbäcken, därav namnet Hyttbäcken invest.

– Det jag har med mig från såväl familjen Ax:son Johnson som familjen Wall är ett långsiktigt och industriellt tänk, med tro på entreprenörskap och med vilja att bidra positivt till samhället. Det här är ledord som följer med oss i Hyttbäcken, säger Anders Eller, Hyttbäcken invests vd med bakgrund från verkstadsindustri såväl som från de familjeledda investeringsföretagen Nordstjernan och Beijerinvest.

– Efter snart 40 år inom verkstadsindustrin och stora företag, så lockas jag av möjligheten att få arbeta med mindre, entreprenörsledda företag. Oavsett storlek på bolag beror framgång på att skapa rätt förutsättningar för att fullt ut ge medarbetare möjlighet att engagera sig och ge sitt bästa bidrag. Jag brinner för medarbetarskap och att på så sätt skapa framgångsrika företag, säger Lars Bergström, Hyttbäckens ordförande som nyligen lämnat Sandvik koncernledning efter en lång karriär inom bland annat ABB, Seco tools och Sandvik.

Tre förvärv har hunnits med under våren. Företagen är verksamma inom metallbearbetning, plåtbearbetning och träförädling. Gemensamt för alla tre är att de är mindre företag, lönsamma och entreprenörsdrivna. Hyttbäcken fokuserar på företag i storleksordningen 20 till 100 miljoner kronor i omsättning.

Syftet är inte att förvärva för att sälja, utan syftet är att utveckla företag under lång tid. Därför söker bolaget situationer där en entreprenör antingen söker en partner för att ta nästa steg i företagets utveckling, eller situationer där en entreprenör vill hitta ett nytt hem för sitt livsverk. 

– Drömsituationen för oss som investerare är en dialog med en entreprenör som byggt ett framgångsrikt företag och där vi ser en nyfikenhet och intresse hos medarbetarna att fortsätta utveckla företaget. Vi tror att det finns entreprenörskap hos alla människor. En del väljer att fokusera på företagande, andra på föreningsliv, politik, konstnärskap, sport eller vad det än må vara. Vår uppgift är att i positiv framåtriktad anda utveckla medarbetarskap på arbetsplatsen. Medarbetarskap för oss är en vilja hos alla att bidra till att företaget blir lite bättre varje dag mot en framtida gemensam målbild som alla kan förstå. Gör vi det så blir företagen framgångsrika, och därmed också vi som ägare, säger Lars Bergström.

Nu pågår ytterligare förvärvsdialoger och ägarkretsen kommer att breddas.

– Det blir en spännande höst med hög aktivitet. Vi ser fram emot dialoger med entreprenörer och med medarbetarna i företagen. Vi vill driva Hyttbäcken och de företag vi får investera i med energi och positivism. Med det som utgångspunkt är vi optimistiska för framtiden, avslutar Anders Eller.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.141