23948sdkhjf

Ovako tar fram fossilfri vätgas till Volvo, Hitachi ABB, H2GS och Nel

- Det är viktigt att vi samarbetar över industrigränser och satsar på lösningar som ger stor och snabb klimatnytta, säger Marcus Hedblom, vd och koncernchef Ovako. 

Ovako ska nämligen bygga Sveriges största anläggning för fossilfri vätgas med målet att kraftigt reducera koldioxidutsläpp, utveckla lokal industriell vätgasproduktion och ta första steget till en framtida vätgasinfrastruktur för transportsektorn.

Ovako inleder samarbete med Volvokoncernen, Hitachi ABB power grids Sverige, H2 green steel och Nel hydrogen kring en satsning på produktion av vätgas i Hofors.

Med den nya vätgasanläggningen i Hofors ska Ovako bli först i världen med att värma stål med vätgas inför valsning och ta nästa stora steg mot en klimatneutral stålproduktion. Tekniklösningen ska även möjliggöra en storskalig och kostnadseffektiv produktion av vätgas för bland annat fossilfria transporter med bränslecellslastbilar. Med installationer på fler platser kan detta skapa förutsättningar för ett nätverk med lokalt producerad fossilfri vätgas tillgänglig för transportsektorn. 

–  Sedan 2015 har Ovako reducerat koldioxidutsläppen med 54 procent och nu kommer vi som första stålbolag visa att det är möjligt att helt reducera koldioxid vid uppvärmning av stål före valsning och på så sätt komma ännu närmare en klimatneutral produktion, säger Marcus Hedblom. 

Det är många samarbetspartners - och det skulle kunna bli ännu fler.

- Initialt är det nämnda partners. På sikt kan det komma att bli fler, berättar Ovako för Metal supply.

- Transportsektorn genomgår ett paradigmskifte och grön vätgas kommer bli en av de viktigaste energibärararna inom transportbranschen för långa och tunga transporter. Decentraliserad vätgasproduktion inom stålindustrin passar mycket väl med transportbranschens behov av fossilfritt bränsle. Den här tekniklösningen är skalbar eftersom den kan användas av stålindustrin i stora delar av världen. För oss är det självklart att jobba i partnerskap med andra branscher för att vara engagerade i hela värdekedjan runt våra transportlösningar, säger Lars Stenqvist, teknisk direktör Volvokoncernen.

– Där direkt elektrifiering inte är möjligt, är grön vätgas en av de kompletterande energibärarna som kan stödja energiomställningen mot en koldioxidneutral framtid. I detta spännande samarbete testas nya värdekedjor och vi ser vi fram mot att skaffa kunskap om hur en elektrolysanläggning kan samverka med det befintliga elnätet och bli en viktig resurs för elnätets stabilitet, säger Jenny Larsson, vd Hitachi ABB power grids Sverige.

– H2 green steel vill accelerera övergången till en fossilfri produktion inom tung industri i Europa och resten av världen. Grön vätgas kommer att vara nyckeln till omställningen av flertalet industriella processer genom att ersätta fossila bränslen. Tillsammans med Ovako kan vi nu testa fossilfri vätgasproduktion och hur vätgasen på bästa sätt kan användas för att uppnå och kontrollera de höga temperaturer som krävs för att producera högkvalitativt stål. Dessa lärdomar kommer vi ta med oss in i vår storskaliga vätgasproduktion med start i Boden 2024, säger Maria Persson Gulda, teknisk chef på H2 green steel.

– Vi är stolta över att delta i detta spännande projekt tillsammans med fantastiska ledande aktörer. Vi kommer att arbeta tillsammans för att göra det här projekt till en framgång, baserat på gemensamma lärdomar kommer vi att standardisera den övergripande lösningen och se till att det här kan replikeras på olika platser över hela Europa, säger Jon André Lökke, vd och koncernchef Nel hydrogen.

Elektrolysören för produktion av fossilfri vätgas kommer att installeras vid Ovakos verksamhet i Hofors och väntas vara klar i slutet av 2022, under förutsättning att tillståndsprocessen går enligt plan. Planen är att lokal vätgasproduktion ska användas inom alla Ovakos enheter där stål valsas senast 2030, under förutsättning att det finns en god tillgång på fossilfri el.

Anläggningen om 17 megawatt kommer att generera 3500 kubikmeter fossilfri vätgas i timmen. 

Investeringen på cirka 180 miljoner kronor stöttas av Energimyndigheten via Industriklivet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094