23948sdkhjf

Produktionen återställd men förlusten blir stor

I mitten av mars tvingades Boliden stoppa sin produktion i Tara och reducera produktionshastigheten i Aitik. Nu är produktionen igång som vanligt igen, men förlusterna förväntas bli större än vad som först var väntat.

På grund av hydraulikproblem, haveri och coronaspridning upplevde Boliden stora produktionsstörningar i mitten av mars, men nu är produktionskapaciteten fullt återställd i båda gruvorna.

– Det är naturligtvis positivt att produktionen är tillbaka på normal nivå. Många har jobbat hårt för att få alla bitar på plats, säger Bolidens kommunikationschef Klas Nilsson, till Metal Supply.

När produktionsstörningarna bröt ut förväntade sig Boliden att bolagets rörelseresultat inom affärsområdet Gruvor skulle påverkas negativt med 200 miljoner kronor under första kvartalet, men eftersom störningarna pågick längre än väntat bedöms förlusten nu till närmre 300 miljoner.

Det var i Aitik som störningarna drog över tiden eftersom reparationerna av hydrauliksystemet tog längre tid än vad som först var väntat. Detta ledde till att den primärkvarn som stoppades i mitten av mars fick hållas stoppad tre väckor längre än vad som först uppskattats.

Den sammanlagda produktionspåverkan i Aitik bedöms nu till drygt 2 miljoner ton minskad genomsättning.

Gruvproduktionen i Tara återstartades däremot enligt plan, och cirka en vecka efter haveriet i uppfodringsanläggningen var gruvan igång och producerade som vanligt igen. När vi kontaktade Boliden i mars hade anledningen till haveriet i Tara fortfarande inte fastställts, men nu meddelar Boliden att det var styrsystemet till uppfordringen som havererat.

Produktionen i Tara återupptogs efter reparationer av styrsystemet till uppfordringen, och denna återupptogs snabbare än produktionen i Aitik eftersom reparationerna av uppfordringen var mindre, berättar Klas.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.142