23948sdkhjf

Ny trend i Kina – importen av stål har ökat stort

Nu rapporterar en av Japans största dagstidningar Nikkei Asia att Kinas stålimport ökade med hela 150 procent under fjolåret som en konsekvens av coronapandemin. Detta ska ha gynnat flera asiatiska ståltillverkare, men hur länge den nya trenden kommer pågå är fortfarande osäkert.

Under 2020 importerade Kina 38,56 miljoner ton stål – en ökning med 150 procent från året innan. Detta ska enligt Nikkei Asia ha fått flera ståltillverkare runt om i Asien att gynnas stort eftersom Kina efterfrågar deras stål.

Ett av dessa bolag är Hoa Phat i Vietnamn som registrerat en 80-procentig ökning av sin nettovinst för 2020 efter att deras export, som till största del går till Kina, fördubblats. För hela landet ökade Vietnams stålexport till Kina under 2020 med 3,35 miljoner ton.

Även Indiens och Japans stålexport till Kina ökade stort under året.

Enligt siffror från China’s General Administration of Customs går det dessutom se att det är första gången på minst ett decenium som Kinas import ens är i närheten av att möta landets export. År 2000 nådde Kinas import nästan upp till hälften av landets export, men sedan dess har landet haft en tydlig överrepresention av export. Fram tills nu, 2020, då landets import av stål var mindre än en tredjedel från att matcha landets export.

Bakgrunden till den stora förändringen på Kinas stålmarknad bottnar i coronapandemin eftersom efterfrågan kom tillbaka och ökade snabbare än vad de kinesiska ståltillverkarna räknade med. Detta ska ha gjort att ståltillverkarna inte hann med, och därmed har landet behövt öka sin import av stål. Detta ska även ha resulterat i att Kina importerade mer stål än vad de exporterade under de fyra månaderna fram till september 2020.

Enligt branschledare i stålvärlden förväntas den nya trenden där Kina ökat sin import heller inte vända inom den närmsta tiden, men exakt hur länge trenden förväntas pågå ses fortfarande som osäkert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125