23948sdkhjf

SKF:s nya huvudkontor toppar topplistan

Hög återanvändning av byggmaterial, låg energianvändning genom hela projektet och fokus på biologisk mångfald. Det är några exempel som har satt SKF:s nya huvudkontor i Göteborg på toppen som den mest hållbara byggnaden i Sverige.

Som första byggnad i Sverige får SKF:s nya huvudkontor den högsta miljöcertifieringen enligt den senaste LEED Platinum-standarden. Detta efter att ha återtillverkat en gammal lagerbyggnad till ett modernt och hållbart huvudkontor med fem våningar på 17 300 kvadratmeter.

Det är betydligt svårare att få certifikatet enligt de nya kraven, så vi är väldigt glada att vi fått det, säger Hans Lindgren, huvudprojektledare på SKF.

Förvandlingen av den tidigare lagerbyggnaden till ett modernt, funktionellt och energisnålt kontor påbörjades i slutet av 2018. Redan i tidigt skede tog projektgruppen hänsyn till användning av energi, vatten och påverkan på omgivningen. Bland annat valdes vattensnåla armaturer utan permanent bevattningssystem för gröna ytor runt byggnaden, vilket är egenskaper som halverar värdena jämfört med LEED:s referensvärden för liknande byggnader.

– Man når inte denna nivå på ett hus om man inte bestämmer sig för målbilden innan byggnationen drar igång. Dessutom har vi haft en entreprenör och arkitekt som ville bygga och vidta de åtgärder och metoder som krävs för att uppnå denna nivå på hållbart hus, vilket har varit en förutsättning, säger Hans.

Det faktum att huset är en ombyggnation med bibehållen stomme, är en starkt bidragande faktor till de höga poängen i certifieringen. Dessutom har stor möda lagts på möjligheter att effektivisera energianvändningen i byggnaden. Solpaneler på taket, miljövänligt ventilationssystem, inköp av grön el och miljömärkt fjärrvärme är exempel på åtgärder som minskar koldioxidutsläppen med 77 procent.

– Vi har satsat extra pengar för att uppnå dessa låga energinivåer. Även om det innebär ökade kostnader initialt, så minskar de på sikt med en hållbarare energianvändning, fortsätter Hans.

Ytterligare en faktor som lett till den höga certifieringen är att byggnaden är byggd nära kollektivtrafik med frekventa avgångar, vilket kan bidra till långsiktigt hållbara färdsätt. Det finns även cykelparkering inomhus.

– För oss har det varit viktigt med ett hus med lågt miljöavtryck. Men låg energinivå får inte gå ut över god arbetsmiljö för de som ska arbeta i huset. Det är viktigt att de som jobbar här trivs och kan utföra sina arbetsuppgifter på ett effektivt sätt i en trivsam miljö. Vi har därför jobbat hårt på den inre miljön i form av stort ljusinsläpp, behaglig akustik, bra IT-stöd för digitala möten, ergonomiska arbetsplatser och gemensamma utrymmen som bidrar till en trivsam helhet, säger Hans.

Det nya miljövänliga huvudkontoret går i linje med koncernens mål att minska klimatpåverkan och uppnå en koldioxidneutral tillverkning 2030.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) är ett internationellt erkänt green building-certifieringssystem, som verifierar att en byggnad är utformad för att förbättra prestanda i form av energibesparingar, vatteneffektivitet, koldioxidutsläppsminskning, förbättrad miljökvalitet inomhus och förvaltning av resurser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.094