23948sdkhjf

Produktionen startar igen efter 11 år – 100 nya jobb möjliggörs

Efter att Hydros aluminiumanläggning Hydro Husnes i västra Norge har körts på halv kapacitet sedan 2009 som en följd av finanskrisen, har produktionen vid linjen som stängdes ner nu åter startats upp. Detta ska bidra till 100 nya anställningar.

Vid Hydro Husnes A-linje produceras idag årligen cirka 95 000 ton aluminium, och nu när även B-linjen ska börja köras igen kommer produktionen vid anläggningen dubbleras och öka till cirka 195 000 ton.

– Det är fantastiskt att B-linjen på Hydro Husnes äntligen producerar aluminium igen. Världen kommer att ha tillgång till mer förnybar och återvinningsbar aluminium, och med de tekniska uppgraderingar som har genomförts kan vi producera och leverera på ett mer effektivt, lönsamt och hållbart sätt, säger Hydros vd och koncernchef Hilde Merete Aasheim.

Hilde förklarar att omstarten av B-linjen baseras på en kombination av ökad efterfrågan på aluminium, samt förväntningar på att Norge kommer att fortsätta att använda EU:s system för handel med utsläppsrätter 2021-2030.

I samband med omstarten kommer 100 nya jobb att tillsättas.

– Detta är en milstolpe. Omstarten av B-linjen vid Hydro Husnes är inte bara av stor betydelse för Hydro utan också för lokalsamhället kring vår anläggning. Vi har investerat 1,5 miljarder norska kronor i uppgraderingar, och förutom att dubbla produktionen av aluminium baserat på förnybar energi, bidrar omstarten av B-linjen till nästan hundra nya jobb, säger Eivind Kallevik, vice vd för Hydros affärsområde Primary Metal.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.08