23948sdkhjf

Scania storsatsar – startar ny produktionsanläggning

Nu tar Scania ett viktigt steg i strategin för att växa i Kina och övriga Asien genom att etablera en helägd anläggning för produktion av lastbilar i Rugao i Jiangsu-provinsen, 150 km nordväst om Shanghai. Serieproduktionen planeras starta i början av 2022.

– Vår expansion i Kina kommer att ske stegvis och i takt med den positiva utvecklingen av marknadsförutsättningarna, och den ökande efterfrågan av moderna lastbilar med ett högre teknikinslag som följer av denna, säger vd och koncernchef Henrik Henriksson.

Den snabba omvandling till ett mer öppet och marknadsekonomiskt baserat system som idag sker i Kina är bakgrunden till Scanias beslut att satsa i landet.

– Att öka närvaron på den kinesiska marknaden är avgörande för Scanias och TRATON-gruppens globala tillväxt. Vår verksamhet i landet kommer att successivt utökas och utvecklas till en fullskalig enhet i Scanias globala produktions- och leverantörsstruktur. Målet är inte bara att göra Kina till vårt tredje industriella ben, utan också till ett regionalt centrum för försäljningen till andra asiatiska marknader, säger Henrik.

I Scanias satsning ingår även etablering av forskning och utveckling i landet.

– Detta kommer att stärka Scanias internationella konkurrenskraft eftersom närvaron ger ökad tillgång till ledande teknik och kompetens inom områden som elektrifierade och autonoma fordon. 

Kina är världens enskilt största marknad för kommersiella fordon med en efterfrågan som idag motsvarar 40 procent av den globala försäljningen, och Scanias program för såväl fordon med förbränningsmotorer som elektrifierade fordon passar bra för den kinesiska marknaden.

– Scanias etablering av industriell verksamhet i egen regi i Kinas har möjliggjorts genom förvärvet av det kinesiska bolaget Nantong Gaokai Auto Manufacturing Ltd. Detta bolag uppfyller de licenskrav som ställs när det gäller bland annat arbetsmiljö, miljöprestanda och system för kvalitetsuppföljning i alla led av leverantörskedjan samt förmåga att säkerställa en god kundservice, avslutar Henrik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.141