23948sdkhjf

De tog hem vinsten i gruvtävlingen

Orexplore och Minalyze vinnare av Swedish Mining Innovation Award 2020

När gruvinnovationspriset Swedish Mining Innovation Award 2020 delades ut under Svemins höstmöte stod det klart att juryn valt att ge utmärkelsen till två innovationer. Orexplore för deras röntgenteknologi för borrkärnor och Minalyze för deras skanner av stora volymer borrprover.

Jenny Greberg, programdirektör för Swedish Mining Innovation och juryns ordförande vill lyfta värdet av att i detalj kunna kartlägga vad som finns under markytan och få informationen snabbt, vilket är en av de viktigaste pusselbitarna i en effektiv process.
– Nya metoder för att kartlägga mineral kan i framtiden förändra hela gruvans livscykel men framförallt säkerställa den tillgång till råmaterial som världen behöver, säger Jenny.

– Att bli utnämnd vinnare känns otroligt hedrande och roligt, säger Kevin Rebenius, vd för Orexplore.

– Jag är väldigt stolt över att få ta emot detta pris som ett erkännande för mitt och mitt teams hårda och målmedvetna arbete med att skapa Minalyzer CS och minalogger.com, säger Annelie Lundström, vd Minalyze.

I år valde juryn även att dela ut ett speciellt inspirationspris till VR-gruvan som utvecklats av det svenska konsortiet inom SIMS-projektet, med Epiroc och Luleå tekniska universitet i spetsen. Den virtuella gruvmiljön är utvecklad med bas i spelteknik och finns tillgänglig för allmänheten och når en stor mängd barn och ungdomar genom installationerna på Tekniska museet i Sthlm och Teknikens hus i Luleå.

Motivering Orexplore: Orexplores revolutionerande röntgenteknologi ger på kort tid detaljerad insikt om borrkärnans inre i 3d, såsom kunskap om strukturer, densitet, mineralogi och halter, allt i en och samma skanning. Orexplores lösning används idag av gruvor i Europa och Australien. Innovationen har stor utvecklingspotential även för ämnen med låga detektionsnivåer som guld, vilket är fokus för en stor del av den globala prospekteringen.

Motivering Minalyze: Minalyze unika skanner och molnbaserade mjukvara för digitalisering av stora volymer borrprover genererar högupplöst och konsekvent data genom snabb icke-förstörande insamling av multipla dataset. Minalyze har nått internationell kommersiell framgång med användare i Europa, Australien och Nordamerika, och därigenom visat innovationens nytta för den globala industrin.

Motivering till VR-gruvan som utvecklats av det svenska konsortiet inom SIMS-projektet: VR-gruvan är ett fint exempel på en samverkan mellan industri och akademi som det svenska gruvinnovationssystemet bygger på. Den visualiserar hållbar intelligent gruvdrift på ett intresseväckande och verklighetstroget sätt, och skapar intresse och tillgängliggör kunskap om modern gruvdrift för en viktig målgrupp; barn, ungdomar och allmänheten.

Priset som delas ut av det nationella strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation uppmärksammar innovationer relaterade till gruv och metallutvinning, och delades ut på branschorganisationen Svemins höstmöte. Juryn har bestått av ordförande Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation, Lennart Evrell, styrelseledamot SCA, Svenskt Näringsliv, ICA och Epiroc, Maria Sunér Flemming, VD Svemin och Margareta Groth, enhetschef Industriell utveckling, Vinnova.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.174