23948sdkhjf

"Metaller och mineral är avgörande för att vi ska klara klimatomställningen"

Den utgår från att metall och mineral är avgörande för att klara klimatomställningen och att Sverige är ett föregångsland inom hållbarhet. Nu presenteras den fjärde utgåvan av Swedish Mining Innovation.

Swedish Mining Innovation är ett av 17 nationella strategiska innovationsprogram som startats och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Programmens syfte är att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar, exempelvis tillgång till råvaror och hållbar råvaruproduktion.

Agendan är framtagen av Swedish Mining Innovation och Svemin i samarbete med representanter från forskning, industri, myndigheter och ideella föreningar.

Den nya agendan ska lyfta fram de utmaningar som är mest kritiska att satsa forskning- och innovationsmedel på för att möta branschens behov. Dessa grundar sedan Swedish Mining Innovation sina utlysningar på.

– Tillgång till hållbart producerade metaller och mineral är avgörande för att vi ska klara klimatomställningen och skapa ett hållbart samhälle. De behövs för att bygga ny infrastruktur, batterier, elfordon, solpaneler, vindkraftverk och annat som möjliggör grön elförsörjning, elektrifiering och digitalisering. Agendan ringar in de allra viktigaste utmaningarna att lösa, och skapar en tydlig riktning för forskning- och innovationsarbetet framåt, säger Jenny Greberg, programdirektör på Swedish Mining Innovation i ett meddelande.

Agendan syftar även till att förse beslutsfattare och politiker med en tillförlitlig och brett förankrad källa till kunskap om gruvindustrins utmaningar och behov för att kunna minska klimatpåverkan och bidra till klimatomställning och samhället i stort.

– Svensk gruvnäring räknas som den mest hållbara i världen, tack vare effektiva produktionsmetoder, lägre utsläpp än näringen i jämförbara länder och god arbetsmiljö. Samtidigt hårdnar konkurrensen och Sverige har ett ansvar men samtidigt en unik möjlighet att visa globalt ledarskap, säger Katarina Nilsson, expertforskning och innovation på branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, Svemin i meddelandet.

Forskning- och innovationsagendan syftar till att skapa samsyn kring de behov och utmaningar som Sveriges gruv- och metallutvinnande industri står inför. Agendan vilar på en stor mängd insamlade fakta och är brett förankrad med närmare 100 företrädare från stora delar av industrin, ledande universitet och forskningsinstitut samt myndigheter.

- Forskning och innovationssamverkan är avgörande för att accelerera den omställning som är nödvändig för framtiden. Agendan är ett bra exempel på den breda uppslutning och enighet som är utmärkande för Sverige som innovationsland och som gör att vi ligger i framkant internationellt, avslutar Cecilia Sjöberg, avdelningschef industriell utveckling på Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet meddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Underskott på zinkmarknaden
SSAB och Stålgross för fossilfri framtid
Kvinnor inom industrin i ny serie
Metallindustrin: Kollektivavtalets lägsta lön går inte att leva på
EU vill minska importberoendet från ett och samma land
ProfilGruppens vd lämnar bolaget
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.219