23948sdkhjf

Miljonsatsar på metallutvinning

Autonom gruvdrift, radar för självkörande fordon, digitala tvillingar och analyser av borrkärnor är några av idéerna som Örebro universitet miljonsatsar på för gruvnäringen den kommande framtiden.

Här finns också Region Örebro län med och stöttar. Som medlemmar i ett av Sveriges strategiska innovationsprogram, Swedish Mining Innovation kan Region Örebro län vara med och skapa förutsättningar för internationell konkurrenskraft och hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar, exempelvis tillgång till råvaror och hållbar råvaruproduktion.

Örebro universitet samarbetar med flera gruvbolag som Lovisagruvan, Zinkgruvan och Boliden. Här finns även samarbeten med Epiroc och Volvo CE.

– Tillgång på råvaror och en hållbar råvaruproduktion är avgörande för den viktiga gröna omställning som vi står inför. Det är mycket positivt att universitetet fått forsknings- och innovationsprojekt som handlar om just ökad hållbarhet och konkurrenskraft i svensk gruv- och metallutvinnande industri, säger regionråd Irén Lejegren (S) i ett meddelande.

– Örebro universitet driver en långsiktig och strategisk satsning på gruvindustrin, som vi ser som ett växande område för många ämnen, inte minst inom AI- och robotteknik. Satsningen ger oss möjlighet att vidareutveckla vår forskning, samtidigt som det leder oss till fler samarbeten med branscher och akademiska partners. Genom de forskningsprojekt som nu har beviljats kan vi bidra till utvecklingen av en hållbar gruvindustri, vilket är viktigt för samhällets gröna omställning och vår försörjningsberedskap, säger Johan Schnürer, rektor för Örebro universitet i meddelandet.

Swedish Mining Innovation är ett av 17 nationella strategiska innovationsprogram som startats och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Programmens syfte är att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar, exempelvis tillgång till råvaror och hållbar råvaruproduktion.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.187