23948sdkhjf

Stor uppgradering när Stranda investerar i ny bäddfräs

Stranda AB i Ålem strax utanför Kalmar har investerat i en ny bäddfräsmaskin från Mekana Maskin. Den nya maskinen ersätter en äldre maskin i maskinparken och kravet var att den nya maskinen skulle vara en ordentlig uppgradering.

– Det här känns mycket spännande och roligt, det är en maskin som har varit en önskan i vår investeringsplan en längre tid, berättar Strandas produktionschef Anna Isaksson för Metal Supply.

Den nya bäddfräsmaskinen från Mekana Maskin av fabrikatet MTE, modell BF 5200. Maskinen har ett arbetsområde i X-5000, Y-1200, Z-1500 mm, och är utrustad med Heidenhain styrsystem TNC 640 CNC, Heidenhain mätprobar TT460 och TT460, Automathuvud AFK 1° x 2,5°, ATC, CTC 20 bar och ett rundbord på 800 mm.

Innan den nya maskinen kom hade Stranda en äldre och mindre bäddfräs, men då företaget ville öka sin flexibilitet och komplexitet bestämde de sig för att investera i en ny.

– När vi skulle investera i en ny ville vi att den skulle vara en rejäl uppgradering, både större, modernare och flexiblare, säger Anna.

I mitten av augusti anlände den nya modernare bäddfräsen till Stranda och nu är företaget igång och kör i maskinen.

I mitten av augusti anlände den nya modernare bäddfräsen till Stranda och nu är företaget igång och kör i maskinen. Här tillverkas företagets komponenter till tillverkningsindustrin.

– Vi lägger över de flesta jobben från vår äldre bäddfräs och vi har även kunnat ta en del nya jobb med betydligt längre artiklar, berättar Anna.

Än så länge är Stranda mycket nöjda med sin nya maskin. Anna berättar dock att företaget inte haft möjlighet att köra med maskinen på full kapacitet ännu på grund av coronapandemin.

Vi skrev på maskinen i slutet av december, och för att få plats med maskinen drog vi även igång några andra investeringar bland annat nytt lagertält. Sedan så kom pandemin i mars och vi har egentligen inte haft full beläggning sedan i maj på grund av det. Vi har stor bredd på kunder inom många olika branscher, dock så var en stor del av maskinens beläggning planerad till flygplansindustrin där det stått väldigt still sedan pandemin bröt ut.

Trots att timingen inte blev helt rätt menar Anna att det finns ett stort behov av en stor maskin, och allt eftersom bolaget nått ut med den nya investeringen har fler och fler förfrågningar som passar i den nya maskinen kommit in.

Stranda AB arbetar med skärande bearbetning, svetsning och montering i flera material seriestorlekar. Stranda startade sin verksamhet 1988 och idag fokuseras verksamheten på legoproduktion och service till kunders konstruktions- och tillverkningsanpassningsfrågor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.062