23948sdkhjf

Svenska stålföretaget varslar en tredjedel av personalen

VSAB med huvudkontor i Lidköping som levererar stålprodukter till flera olika sektorer har lagt ett varsel på 23 av sina 69 anställda. Både företagets fabrik i Lidköping och fabriken i Emtunga berörs av varslet.

Läs också: Senaste varselstatistiken: Nu drabbas industrierna hårdast

Västsvenska Stålkonstruktioner AB, VSAB, har lagt ett varsel på 19 kollektivanställda och 4 tjänstemän, vilket motsvarar en tredjedel av företagets personalstyrka. Detta främst på grund av en minskad orderingång.

– Vi har sett en ganska så stor ordernedgång sedan början av året och vi har jobbat hårt för att få in nya ordrar, men från april så har orderingången varit mycket lägre än tänkt för oss. Fram till nu har vi levt på gamla projekt som blev tagna innan pandemin, och den lägre orderingången kommer vi märka av först efter nyår, berättar Fredric Lindahl, vd för VSAB, för Metal Supply.

Uppsägningarna planeras gå i kraft 31 januari. Idag jobbar företaget med tvåskift i båda fabrikerna.

– Det kan verka lite motsägelsefullt att vi jobbar med full kraft på tvåskift nu, men det är tack vare våra långa ledtider i projekten, säger Fredric.

Läs också: 39 procent varnar för varsel vid för höga löneökningar

Ytterligare orsak till varslet är osäkerheten om framtiden och att försiktighet hos kunderna leder till att det dröjer med beslut om att starta nya projekt. Dessutom har en viktig kund för VSAB avslutat sin verksamhet vilket direkt påverkar VSAB.

– Det är jättetråkigt att behöva varsla, det är inte någonting man vill göra. Det är många uppskattade medarbetare som ligger i riskzonen nu vilket aldrig är kul, säger Fredric.

Kan det komma att bli fler varsel?

– Det beror på hur orderingången blir under kvartal fyra, för de ordrar som vi tar nu lägger sig ungefär i kvartal två nästa år. Så det behöver fylla på bra under kvartal fyra för att det ska bli bra till våren. Just nu är det lite tunnt, men vi hoppas på att vi kan fånga lite nya projekt så att det räcker med det varslet vi lagt nu, avslutar Fredric.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.11