23948sdkhjf

Storföretagen investerar ytterligare 5,5 miljarder i Northvolt

I en nyemission på 600 miljoner dollar (cirka 5,5 miljarder kronor), har bland annat Scania, Volkswagen och Spotifys grundare Daniel Ek varit med och investerat i Northvolt. Detta möjliggör bland annat en ökad produktionskapacitet för fabriken.

Läs också: Westmetall investerar, bygger ut och anställer

Northvolt har dragit in 5,5 miljarder kronor i en nyemission som ska göra det möjligt för Northvolt att göra ytterligare investeringar inom tre viktiga områden:

  1. Öka produktionskapaciteten för battericeller och system för att stödja målet att uppnå 150 GWh tillverkningsproduktion i Europa till 2030.
  2. Utöka Northvolt Labs Campus, där företagets FoU-aktiviteter äger rum. Northvolt Labs förväntas fördubblas i storlek under de kommande åren när det gäller investeringar och fotavtryck.
  3. Etablera en återvinningsanläggning för litiumjonbatterier i gigaskala bredvid gigafabriken Northvolt Ett. Anläggningen ska bli den största i världen med en initial kapacitet på 4 GWh och den enda storskaliga anläggningen i Europa som kan återvinna litium förutom kobolt, nickel, mangan och andra metaller.

Bland de som investerat i nyemissionen hittar vi bland annat Daniel Ek, grundare för Spotify.

– Glad att få vara en liten del av denna resa, och är glad för Europas skull, skriver Daniel Ek på sin Twitter.

Dessutom återfinns den privata investeraren Christina Stenbeck som är storägare i Kinnevik, samt större företag som Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited, Norrsken VC och PCS Holding.

Till aktiehöjningen ansluter sig även nuvarande aktieägare Scania, Volkswagen AG, IMAS Foundation och Goldman Sachs Merchant Banking Division.

– Med dessa partners bakom oss har vi skapat en solid grund för att fortsätta genomföra våra planer att möjliggöra storskalig tillverkning av gröna batterier i Europa, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.39