23948sdkhjf

Titanoxid kan skydda mot coronaviruset

Ett helt nytt användningsområde för termisk sprutning ska nu testas. Professor Nicolaie Markocsan vid Högskolan Väst undersöker om det går att skapa fotokatalytiska ytor som dödar virus och bakterier genom att spruta på skikt av titanoxid.

Ifall Nicolaies idé visar sig fungera, kan det i så fall göra stor nytta på ytor som förorenas i offentliga miljöer.

När coronaviruset SARS upptäcktes i Kina i början av 2000-talet gjorde kinesiska forskare försök att skapa fotokatalytiska ytor som dödar virus. Nicolaie har studerat forskningsresultaten och mycket tyder på att det fungerade.

– Det är oklart vilken teknik de använde för att belägga ytorna. Min idé är att använda termisk sprutning för att belägga ytor med en blandning av titanoxiderna anatas och rutil. Båda har bakterie- och virusdödande egenskaper. Vi söker nu efter partner i Sverige som kan bidra med bioteknisk kompetens, förklarar Nicolaie.

Projektet startar i augusti och går ut på att testa om termisk sprutning med pulver och/eller suspension fungerar tekniskt för att belägga de fotokatalytiska ytorna och hur väl det skyddar mot bakterier och virus.

– Fördelen med termisk sprutning är att man enkelt kan skala upp till ytbeläggning av stora ytor. Det skulle vara fullt möjligt att ytbelägga en hel vägg i till exempel en operationssal.

Det råder ingen tvekan om att den här typen av bakterie- och virusdödande beläggningar kan vara intressant för många användningsområden. Nicolaie nämner framförallt luftrenande filter i olika miljöer.

– Om tekniken fungerar väl kommer vi att ansöka om forskningsanslag för att gå vidare med arbetet. Det här är ett mycket spännande användningsområde för termisk sprutning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079