23948sdkhjf

AP&T framtidssäkrade produktionslinje hos Neuman Aluminium Raufoss

I den lilla norska staden Raufoss, drygt 1,5 timmars bilresa norr om Oslo, finns en lång tradition av aluminiumtillverkning.

Idag är företaget med namnet Raufoss en globalt verksam division inom Neuman Aluminium Group, specialiserad på utveckling och tillverkning av chassikomponenter i aluminium till automotiveindustrin.

Neuman Aluminium Raufoss är en global Tier 1-leverantör till bland andra Volvo, Daimler, GM, BMW, Jaguar Land Rover och Ford med produktionsanläggningar i Norge, Kina, Kanada och Mexiko. Men det är i företagets norska och kanadensiska verksamhet som AP&T kommer in i bilden.

I fabriken i Raufoss finns två trepresslinjer från AP&T. De installerades redan i slutet på 1990-talet och har gjort sitt jobb med den äran sedan dess.

De båda linjerna används för tillverkning av olika slags aluminiumdetaljer i en komplex process med ett stort antal moment. Produktionen kräver korta cykeltider och är igång praktiskt taget dygnet runt, vilket också ställer höga krav på driftsäkerhet och tillgänglighet.

För att framtidssäkra sin utrustning beslutade Raufoss i samråd med AP&T häromåret att uppgradera en av linjerna med ett modernt styrsystem till pressarna och ny automation. Däremot fanns ingen anledning att byta ut själva pressarna. Med sin extremt slitstarka konstruktion har de fortfarande många produktiva år framför sig.

– Genom att investera i nya linjärrobotar ville vi både framtidssäkra produktionen och få en högre produktivitet. AP&T tog ett totalansvar för hela ombyggnationen, vilket var en stor trygghet för oss, säger Hans Jørgen Lundstein, projektledare på Neuman Aluminium Raufoss, enligt ett pressmeddelande.

– Arbetet påbörjades i mitten på oktober förra året och var klart strax före jul. Då hade vi ersatt ett antal äldre linjärrobotar med nya SpeedFeeders och bytt ut det gamla styrsystemet till den nyaste generationen anpassat för AP&T:s senaste mjukvara och med vårt nya, användarvänliga HMI, säger Anders Rundén, projektledare på AP&T.

Uppgraderingen har förutom en stabilare process också gett möjlighet till en betydligt kortare cykeltid.

– Genom de åtgärder vi nu genomfört och det serviceåtagande som också ingår i affären tryggar vi en effektiv och lönsam produktion vid trepresslinjen under många år framöver. På så sätt är vi med och rustar Raufoss för framtiden, vilket förstås är väldigt roligt, säger Anders Rundén.

Hans Jørgen Lundstein är mycket nöjd.

– Hela projektet genomfördes på ett väldigt bra sätt. Installationen utfördes på överenskommen tid, vi har sänkt vår cykeltid och långsiktigt säkrat tillgången till reservdelar. Och för våra operatörer var det enkelt att övergå från det tidigare systemet till det nya. Vi har med andra ord nått våra mål.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078