23948sdkhjf

"Spindlarna måste snurra. Här finns alla färger på robotar"

Robotkonferensen 2019 på Elmia i Jönköping blev fullbokad.

Det var cirka 300 anmälda besökare och därtill 20 utställare.

Metal Supply var på plats och tog pulsen på leverantörerna av automation och robotisering. Flera konkreta "case" visades också där svenska mindre och medelstora verkstadsföretag berättade om hur de automatiserat sina verksamheter.

Här är åttonde artikeln. Den kommer att följas av fler i kommande nyhetsbrev.

Fårbo Mekaniska grundades 1988 och togs över i nuvarande regi 2005 av Roger Berggren som också är företagets vd.

Basen är i Fagersta som är en tätort i Västmanland. Fagersta ligger cirka sju mil nordväst om Västerås.

– Jag älskar industrin och är stolt över all den tillverkande industri som finns i Fagersta, säger Roger Berggren.

Roger Berggren har lång branscherfarenhet och nytänkande idéer. Han har expanderat verksamheten med både nya produkter och kunder.

Fårbo Mekaniska har 40 medarbetare och totalt 49 maskiner i verkstaden.

– 16 av våra 49 verktygsmaskiner är utrustade med robot, säger Roger Berggren.

– Spindlarna måste snurra. Här finns alla färger på robotar, säger Roger Berggren.

Företagets verkstadslokaler har successivt byggts ut. Det har skett i takt med att de investerat i nya maskiner och tagit in fler medarbetare.

Fårbo Mekaniska är en legoleverantör som tillverkar alltifrån de enklaste detaljer till avancerad finmekanik. Det handlar om både stora serier och enstycksdetaljer.

– Det gäller att få in cellen snabbt i produktion. Då går det att tjäna en halv miljon, säger Roger Berggren.

– Jag gör ingen förstudie utan använder bara sunt förnuft när jag gör ett inköp, säger Roger Berggren.

Kunderna finns framförallt bland verkstadsindustrier i deras närområde.

Fårbo tillverkar företrädesvis produkter åt företag inom verktygs-, gruv-, stål, olje- och gasindustrin.

Exempel på kunder är kända namn som Atlas Copco, Seco Tools, Outokumpu, Metso Minerals, Morgårdshammar och Ruukki. De flesta finns från Fagersta och 15 mil runt omkring. Det området ökar hela tiden.

I maskinparken finns multimaskiner, robotar, fleroperationsmaskiner, svarvar, fräsar, trådgnistning, lasermärkning och långhålsborrning.

– Den första robotcellen köptes in 2008. Vi hann inte med i verksamheten och hade svårt att hitta folk, säger Roger Berggren.

– Med automation är det lättare att rekrytera yngre personer. En operatör kan köra två till fyra maskiner på egen hand, säger Roger Berggren.

– Jag köper med utbildning till cellen. Jag vill inte ta bort "Kalle" från svarven, säger Roger Berggren.

Kunderna kan beställa ett i det närmaste oändligt antal varianter av valsar, axlar, lagerhus, kopplingar, kuggstänger, rullar, tätningsringar med mera.

Företaget har en automatiserad legotillverkning med stor precision.

Sedan årsskiftet 2016/2017 är Fårbo Mekaniska tillverkare av Toolbits i material WKE45 Super HSS.

Toolbits används för skärande bearbetning i de flesta förekommande material och säljs över hela världen under namnen WKE45 samt ASSAB17.

De senaste åren har Fårbo Mekaniska utökat verksamheten med att även utföra olika typer av installations- och monteringsuppdrag.

– Vi körde treskift tidigare men har gått över till tvåskift och kör obemannat på natten. Det är väldigt positivt. Inte minst mår våra medarbetare bättre, säger Roger Berggren.

Under två dagar i september, 11–12 september, berättar Sveriges ledande experter inom automation och digitalisering hur just du ska gå vidare för att göra rätt automationsinvestering.

Programmet vid Robotkonferensen var sammansatt för att ge maximal nytta för små och medelstora företag med bland annat föreläsningar, presentationer av goda exempel från industrin och studiebesök.

Robotkonferensen vänder sig till små och medelstora företag som antingen är i startgroparna att börja digitalisera och robotisera verksamheten eller vill ta nästa steg i sin utveckling. Det är här som det går att gå få ny kunskap och höja kompetensen kring robotautomation.

Konferensen anordnas av SWIRA (Swedish Industrial Robot Association) i samarbete med Tillväxtverket, FKG, Robotdalen, Elmia Automation och Svenska Automationsgruppen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078