23948sdkhjf

"Robotbetjäning är en hit"

Robotkonferensen 2019 på Elmia i Jönköping blev fullbokad.

Det var cirka 300 anmälda besökare och därtill 20 utställare.

Metal Supply var på plats och tog pulsen på leverantörerna av automation och robotisering. Flera konkreta "case" visades också där svenska mindre och medelstora verkstadsföretag berättade om hur de automatiserat sina verksamheter.

Här är sjunde artikeln. Den kommer att följas av fler i kommande nyhetsbrev.

Under två dagar i september, 11–12 september, berättar Sveriges ledande experter inom automation och digitalisering hur just du ska gå vidare för att göra rätt automationsinvestering.

SVMF, Sveriges Verktygsmaskinaffärers Förening, är branschorganisationen för importörer och leverantörer/tillverkare av verktygsmaskiner, plåtbearbetningsmaskiner, verktyg, test- och mätverktyg samt automation och robot i Sverige.

− Det finns mer att göra inom maskinbetjäning i svensk verkstadsindustri. Robotbetjäning är en hit, säger Tord Käck vid SVMF.

− Det finns en jättestor potential i branschen, säger Tord Käck.

SVMF har även medlemmar inom högskolor och akademier. Organisationens kontor ligger i Teknikföretagens lokaler.

− Vi har totalt 80 medlemmar. Våra medlems-företag omsätter sammanlagt över tio miljarder kronor på ett år, säger Tord Käck.

Föreningen verkar inom ett antal områden för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för medlemsföretagen.

Det handlar om saker som handelsförutsättningar, avtal, marknadstillträde, internationella samarbeten, mässor och mötesplatser, statistik och konjunkturrapporter, standardiseringsarbete, bevaka direktiv och kompetensförsörjning.

− Den totala installerade basen av verktygsmaskiner i Sverige är 15.000 stycken. Automation är möjlig och kan försvaras i 60 procent av dessa eller motsvarande 9.000 maskiner, säger Tord Käck.

− 2.000 maskiner är redan automatiserade, säger Tord Käck.

− 7.000 maskiner i svensk verkstadsindustri som idag betjänas manuellt skulle alltså kunna automatiseras. De här finns framförallt i mindre och medelstora verkstadsföretag, säger Tord Käck.

SVMF sammanställer även marknadsstatistik, konjunkturrapporter och annan statistik.

De genomför förutom marknadsstatistik ett branschindex som speglar orderingången till SVMF:s medlemsföretag.

SVMF:s index jämförs med SCB:s index över tillverkningsindustrins investeringar i maskiner och inventarier. Branschindexet redovisar de löpande.

För de av SVMF:s medlemmar som är verktygs- eller verktygsmaskintillverkare tar CECIMO fram omfattande konjunkturrapporter, trendundersökningar samt ekonomisk statistik.

Två gånger per år tas en världsomfattande rapport fram i nära samarbete med Oxford Economics som distribueras kostnadsfritt till dessa medlemmar. Varje månad ges även “Statistical Toolbox” ut som är framtagen av CECIMO.

Programmet vid Robotkonferensen var sammansatt för att ge maximal nytta för små och medelstora företag med bland annat föreläsningar, presentationer av goda exempel från industrin och studiebesök.

Robotkonferensen vänder sig till små och medelstora företag som antingen är i startgroparna att börja digitalisera och robotisera verksamheten eller vill ta nästa steg i sin utveckling. Det är här som det går att gå få ny kunskap och höja kompetensen kring robotautomation.

Konferensen anordnas av SWIRA (Swedish Industrial Robot Association) i samarbete med Tillväxtverket, FKG, Robotdalen, Elmia Automation och Svenska Automationsgruppen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078