23948sdkhjf

Sommarens nyheter

Här får du överblick över vad som har hänt i branschen i juli och början av augusti.
Detta har hänt inom metall och verkstadsindustrin i Sverige under veckorna 28-31.

Order
Precomp Solutions
Precomp Solutions har fått order från ABB på två stycken finklippningsverktyg samt detaljtillverkning av sidoplåtar. Ordervärdet uppgår till drygt 1 Mkr för verktyg respektive drygt 1,5 Mkr i årsvolym för detaljtillverkning.

Pilum AB
Pilum har erhållit en order om ca 15 Mkr inkl option. Projektet innebär en ombyggnation av värmepumpsinstallation vid SYSAVs, Sydskånes avfallsaktiebolag, anläggning i Malmö. En värmepump byggs om i år och den andra under 2012 (option).

ABB
ABB i Västerås, Ludvika och Karlskrona tar hem den största kraftöverföringsordern i ABB:s historia.
Ordern är värd runt 1 miljard dollar från den nederländska-tyska nätoperatören TenneT på en kraftlänk för överföring av högspänd likström (HVDC), som ska ansluta havsbaserad vindkraft i Nordsjön till elnätet på det tyska fastlandet.

Atlas Copco
Âven Atlas Copco har fått en rekordorder. Ordern kommer från det mexikanska gruvbolaget Peñoles. Med ett värde på cirka MUSD 67 (MSEK 420) är det en av de största beställningarna någonsin för Atlas Copco inom utrustning för underjordsgruvor.

Nimo KG
Nimo-KG har haft premiärleverans till Japan. Företaget har till kundens produktionslinje levererat två stycken tömmare av modell SK 800 MK som har till uppgift att fylla en gigantisk bärkokare med råvaror.
Ordern är i sin helhet värd cirka en miljon SEK.

Agellis Group AB
Agellis Group, som utvecklar och säljer produkter och lösningar till den globala metallindustrin, har fått en order på 3 MSEK för mätinstrument från ett sydafrikanskt platinasmältverk.

Örnsköldsvik mekaniska verkstad
Företaget har enligt Örnsköldsvik Allehanda levererat två cisterner på 45 ton styck till kärnkraftverket i Forsmark.

Förvärv
Trelleborg
Trelleborg har genom affärsområde Trelleborg Engineered Systems tecknat avtal om att förvärva franska Bloch S.A., ett privatägt företag inom högpresterande industrislangar, med en årlig försäljning om cirka 70 MSEK och cirka 20 anställda. Avtalet omfattar förvärv av sextio procent av verksamheten och en option att förvärva resterande del.

ABB
ABB köper Trasfor Group och utökar sin transformatorverksamhet. Trasfor Group levererar specialprodukter för drivsystem, järnväg, havsbaserad vindkraft och annan kraftproduktion från förnybara energislag samt dessutom till en rad branscher såsom marin-, olje- och gasindustri. Företaget har en tillverkningsenhet i Lugano, Schweiz, där företaget har sitt huvudkontor.

Atlas Copco
Atlas Copco SAE har förvärvat Grupo Electrógenos GESAN S.A. i Spanien. Det köpta bolaget tillverkar diesel- och bensindrivna generatorer som säljs genom ett globalt distributörsnätverk.

Gunnebo
Säkerhetskoncernen Gunnebo har tecknat avtal om att sälja verksamheten inom Perimeter Protection till Procuritas Capital Investors IV.

Perimeter Protections verksamhet utgörs primärt av tillverkning, försäljning och projekt av högsäkerhetsprodukter, grindar, stängsel, stolpar och tillhörande service i Tyskland, Frankrike, Sverige, Norge, Danmark, Finland samt ett antal exportmarknader. Verksamheten har drygt 400 anställda och omsätter årligen cirka 700 Mkr. Gunnebo kvarstår med en mindre ägarandel och en viss finansiering.

Wärtsilä
Wärtsilä har förvärvat Göteborgsföretaget Cedervall som tillverkar axeltätnings- och lagersystem för marinindustrin.
Alla anställda, inklusive de nuvarande ägarna, Anders Lundgren och Henric Lundgren, kommer att fortsätta att arbeta för Wärtsilä efter förvärvet. Affärens värde offentliggörs inte.

Iggesund Tools
Iggesund Tools har köpts upp av den österrikiska koncernen Andritz AG.

– Det kommer att bli en ökad verksamhet i Iggesund eftersom den nya ägaren kommer att kunna stödja vår försäljning på marknader där Iggesunds Tools inte varit verksamma i dag, säger Björn Rahmström, Iggesund Tools tidigare ägare till P4 Gävleborg.

Enligt företagets hemsida heter företaget nu Andritz Iggesund Tools.

Getrag All Wheel Drive
Enligt Västmanlandsnytt har Getrag All Wheel Drive sålt sin axel-verksamhet till brittiska GKN.

Samarbetsavtal
Autoliv
Autoliv, Inc. (NYSE: ALV och SSE: ALIV sdb) har tecknat ett strategiskt samarbetsavtal inom bilsäkerhet med det kinesiska bilföretaget Great Wall Motor Co., Ltd.

Enligt avtalet kommer Great Wall Motor och Autoliv inleda ett tekniskt samarbete inom aktiv säkerhet och ytterligare stärka det gemensamma utvecklingsarbetet inom passiv säkerhet.

Areco Sweden AB
Areco Sweden AB har skrivit ett agentavtal med norska Tecta Steel AS.

Tecta Steel är ett nybildat företag med 5 delägare, som har en bakgrund i Corus Norge, och kommer att koncentrera sig på den norska objektsmarknaden.

Edströms
Edströms har inlett samarbete med den danska robottillverkaren Universal Robots. Ola Andersson, VD på Edströms, var aldrig tveksam till att utöka verksamheten och börja sälja Universal Robots.

– Vi har sökt efter en leverantör inom robottillverkning med produkter som inte ska vara så förbaskat komplicerade att lära sig. Vi ville ha användarvänlighet, tydlighet, flexibilitet och ett konkurrenskraftigt pris. Vi fick allt detta i vårt senaste nyförvärv.

Scania
Scania har tecknat ett avtal med IF Metall på Scania som ett led i att öka flexibiliteten vid produktionsanläggningarna i Sverige.

Avtalet reglerar flexibel arbetstid och flexibel bemanning så att Scania kan anpassa personalresurserna till svängningar i efterfrågan. Både Scania och IF Metall på Scania är överens om att det krävs en långsiktigt hållbar lösning för att säkerställa flexibiliteten.

Avtalet träder i kraft från och med den 1 september 2011 och ersätter de nuvarande avtalen Scania flexibel arbetstid (SFA) och visstidsavtalet.

Vindkraft
E.ON
E.ON bygger ny vindkraftpark på godset Skabersjös marker utanför Svedala i Skåne.

Den totala investeringen ligger på omkring 150 miljoner kronor och de fem turbinerna är av modell V 90 från Vestas.
Vindkraftverken har en sammanlagd effekt på 10 MW förnybar el.

Andresen Towers A/S
Ib Andresen Industri har i samarbete med Siemens Wind Power utvecklat en ny typ av vindkraftverkstorn som både kan bli högre än traditionella kraftverk och kan transporteras på vanliga lastbilar.

Tornen kommer att tillverkas i ett nystartat bolag, Andresen Towers A/S som Siemens Wind Power har ingått ett exklusivitetsavtal med.

Varsel
Almab
Verkstadsföretaget Almab i Storvik har varslat tio medarbetare om uppsägning på grund av låg orderingång skriver Arbetarbladet. Förhandlingarna har inletts.

Saab Automobile
Det har varit många svängar omrking biltillverkaren i Trollhättan under hela sommaren, läs mera här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.158