23948sdkhjf

Sommar på Saab

Saab Automobiles sommar har varit lika turbulent som våren och försommaren. Företaget har igen en gång haft problem med att betala lön och nu kräver Unionen en handlingsplan.
Saabs produktion har stått stilla sedan i april och företaget har problem med den kortsiktiga finansieringen.

Försäljningstalet har sjunkit drastiskt, under juli månad 2010 sålde Saab 801 bilar, medan årets försäljning i juli enbart var 100 skriver Barometern.

Enligt tidningen har försäljningen totlat minskat med 19 % i år jämfört med 2010.

Dotterbolag i konkurs
Underleverantören Swepart Verktyg AB gick i juli ut och begärde Saabs dotterbolag Saab Automobile Tools i konkurs. Enligt TT och Dagens Arbete har Swepart en fordran på omkring fem miljoner kronor.

Parterna kom överens om en betalningsplan och den 22 juli drogs konkursbegäran tillbaka.

Krokben och dörröppnare för Antonov
Europeiska investeringsbanken EIB har nu gjort klart att de inte kommer släppa in Vladimir Antonov som ägare i Saab.

Efter beskedet har Antonov börjat arbeta på at lösa ut EIB- lånet.

En annan dörröppnare kom i början av augusti. Saab genomför en nyemission* och fem miljoner aktier kan köpas av vem som helst, uppger Dagens Industri och TT den 4 augusti.

Lönen till tjänstemännen uteblev
Saab stod utan pengar när tjänstemännens löner skulle betalas den 27 juli skriver TT och Barometern.

För att få in pengar till lönerna genomförde Saab en nyemission* och fredagen den 5 augusti kom beskedet om att lönerna har betalats ut.

Unionen skriver i ett pressmeddelande att de nu vill se en handlingsplan för hur Saab Automobile kan klara sig på kort sikt.

Löneutbetalningarna får inte utebli igen, då återupptar vi processen med att rikta betalninguppmaningar till SAAB, säger Martin Wästfelt, Chefsjurist, Unionen.

- Det är heller inte acceptabelt att det blir ytterligare dröjsmål med nästa löneutbetalning i augusti.

Produktionsstart
Enligt Arbetarbladet har produktionsstarten skjutits upp och Saab Automobile räknar med att komma igång tidigast i vecka 35.

Nyemissionen*
Enligt Dagens Industri och TT innebär nyemissionen att fem miljoner aktier köps av den amrikanska investeringsfonden GEM. Aktierna som GEM köpte den 3 augusti gick enligt Saabs informationschef Eric Geers direkt in på marknaden som ”free float”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094