23948sdkhjf

"Vi har tagit hem affärer av sällan skådat slag"

Evomatic är ett automationsföretag med kunskap inom mekanik, elteknik, robotteknik, programmering och installation.

De har funnits sedan 1998. I dag sysselsätter de ett 80-tal medarbetare.

Evomatic arbetar inom vitt skilda branscher som automotive, tillverkningsindustri, engineering och livsmedelsindustri.

Företaget har sin bas i Karlshamn i Blekinge men de finns också sedan drygt ett år tillbaka i Alingsås strax utanför Göteborg med ett lokalt kontor.

De levererar automations- och robotlösningar.

På fotot till den här artikeln syns när hela Evomatic nyligen samlades för en gemensam lunch i Karlshamn.

En anledning var att orderingången har varit extra bra under de senaste månaderna. Och det är satsningen i Alingsås som är huvudförklaringen till det här.

– Vi har tagit hem affärer den senaste tiden av sällan skådat slag, säger Magnus Flach, platschef vid företagets enhet i Alingsås, till Metal Supply.

– Nu i maj har det kommit in väldigt mycket affärer. Vi har tecknat avtal med Autoliv, Veoneer och ABB Kabeldon, säger Magnus Flach.

ABB Kabeldon utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer kapslingar, skenor och apparater för kabelskåp och andra lågspänningsfördelningar.

Produkterna säljs främst via grossister och OEM i Norden till kunder mestadels inom nätbolag, industri och fastigheter.

Verksamheten finns i Alingsås samt på Business Centers i Sverige.

Evomatic har också tagit hem en stor order från Nokalux.

Nokalux i Töcksfors i västra Värmland utvecklar och producerar belysningsarmaturer för den professionella marknaden i Norden.

Med egna anläggningar för plåt- och plastbearbetning har de kontroll över hela produktionskedjan och kan arbeta mycket flexibelt.

Nokalux har växt under de senaste åren. Säljkåren har utökats ytterligare och består numera av tolv säljare och tre projektörer runtom i landet.

Men de har också satsat väldigt mycket på produktutveckling. Företaget är idag mer än dubbelt så stort på produktutveckling som för två år sedan och de håller en hög utvecklingstakt.

Det går bra för Nokalux och de har lyckats nå ett av sina mål; att bli en av Sveriges största aktörer inom teknisk belysning.

Ett skäl är den stora satsningen på att ta fram nya LED-produkter. LED-armaturer står numera för mer än 50 procent av deras omsättning, en andel som fortsätter att öka.

Nokalux har bland annat utvecklat armaturer för klassrum, kontor, korridorer, höga lagerbyggnader och utomhus och fler lösningar är på gång.

Vid sin produktionsanläggning i Töcksfors i västra Värmland utvecklar och producerar de sina armaturer för den professionella marknaden i Norden. Med hjälp av anläggningen kan de erbjuda korta leveranstider, mycket projektförpackningar och speciallösningar.

– Där ska vi bygga en helautomatisk lösning för led-armaturer. Värdet är betydande bara i den affären, säger Magnus Flach till Metal Supply.

Men det stoppar inte här utan företaget har tagit hem fler affärer.

– Vi har också fått ordrar från Swedish Match till deras anläggningar i Kungälv, Tidaholm och Vetlanda. Det handlar också om en affär hos ett Arla-företag, säger Magnus Flach.

– Det är bra med sådana här kunder för de är relativt konjunkturokänsliga, säger Magnus Flach.

Kontoret i Alingsås sysselsätter nu fyra-fem medarbetare.

– Vi ser ett otroligt intresse. Etableringen i Alingsås var egentligen en chansning från vår vd Jonas Perssons sida. Han sade att nu kör vi. Det har blivit ett väldigt bra utfall, säger Magnus Flach.

Evomatic kommer att anställa i närtid till enheten i Alingsås. Det handlar om både projektledare och säljare.

– Vi säljer inte direkt till något av Volvos bolag i Göteborgsregionen. Däremot har vi underleverantörer till fordonsindustrin som kunder. Volvo i Olofström är också kund till Evomatic sedan tidigare, säger Magnus Flach.

Det finns ett skäl till att företaget inte satsar just mot fordonsindustrin som ju är väldigt stor och betydelsefull i Göteborgsregionen.

– Spelare som Elektroautomatik och Teamster är redan så starka mot fordonsindustrin i Göteborgsregionen, säger Magnus Flach.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078