23948sdkhjf

"Det här är vi helt ensamma om än så länge"

Sandvik Coromant deltog som ett av många företag vid Värnamo Industriexpo den 15-16 maj. Metal Supply träffade teamet från Coromant i Ravemas stora utställningshall.

Där visade de hur tillverkningen kan förbättras med hjälp av digitalisering och Industri 4.0. Det handlar bland annat om lösningen MachiningInsights och uppkoppling till verktygshållarna i serien Silent Tools.

– Det är mycket på gång i företaget. Men man måste lära sig krypa före det går att springa, säger Brage Jansson, teknisk specialist på Sandvik Coromant, till Metal Supply.

CoroPlus MachiningInsights är en digital lösning för övervakning av utrustningsanvändning för att förbättra verkstadens produktivitet.

Med hjälp av digitala lösningar för övervakning av utnyttjandegraden blir verkstäderna mer effektiva och lönsamma än vad som annars skulle vara möjligt, vilket är varför företaget har introducerat CoroPlus MachiningInsights.

Lösningen är mer än ett övervakningssystem och samlar in data, uppmärksammar problem och ger insikter som kräver åtgärder. Det är ett enkelt steg för tillverkare som vill effektivisera sin produktion och få en mjuk övergång till att arbeta digitalt.

Sandvik Coromant strävar efter att identifiera var man kan göra förbättringar, och den digitala lösningen utvecklades utifrån insikten att en maskin som står stilla inte tjänar några pengar.

MachiningInsights introducerades i Sverige under Tech Days i Sandviken i slutet av mars.

De har också lagt till alternativet uppkoppling till verktygshållarna i serien Silent Tools.

Det är en avancerad lösning som gör det möjligt för tillverkningsföretag att ta ett steg mot digital bearbetning och Industri 4.0.

– Det här är vi helt ensamma om än så länge, säger Brage Jansson.

Innovationen erbjuds som en del av företagets sortiment med anslutna lösningar CoroPlus för verkstäder som vill vara en del av den snabbt framväxande trenden av digitalisering inom branschen.

En av alla förbättringar är att Silent Tools-tekniken för invändig svarvning med långt överhäng nu har inbyggd anslutning i adaptern.

Lösningen gör att data från bearbetningsprocesser kan samlas in och skickas till en dashboard vilket ger operatören värdefulla insikter om vad som händer inuti långa ihåliga komponenter.

Det kommer till exempel att bli möjligt att upptäcka om det vibrerar för mycket eller om ytkvaliteten riskerar att försämras. Dessutom kan operatörerna minska tiden som maskinen körs utan verktyg i ingrepp.

Till exempel kan Silent Tools Plus vibrationsindikator tidigt upptäcka problem med bearbetningen. Det gör att vibrationsrelaterade problem som missljud, dålig ytkvalitet och snabbare verktygsförslitning kan förhindras

– Man sätter gränsvärdet själv. Det här är det första digitala verktyget från Sandvik Coromant. Men det kommer mer, säger Brage Jansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.082