23948sdkhjf

Sandvik har skapat världens största svarvbom

Sandvik Coromant har utvecklat världens största svarvbom. Bommen är specialutvecklad för den finska verkstadskoncernen Häkkinens enhet i Jyväskylä.

Svarvbommen, med en längd på 11 meter och 600 millimeter i diameter, ska användas för att producera metallkomponenter med snäva toleranser till slutkunder inom bland annat förnybar energi och offshore-industrin.

Häkkinen behövde ett verktyg som skulle klara av att bearbeta en vidd typ av komponenter med kritiska mått och hade en lista med unika specifikationer som behövde uppfyllas. 

Vad som efterfrågades var en svarvbom som behövde vara betydligt större än andra svarvbommar, för att klara extremt djup och exakt invändig svarvning.

Koncernen kontaktade sin samarbetspartner SMT, före detta Skoda Machine Tools, som tillverkar uppborrnings- och fräsmaskiner med mera. Men SMT behövde anlita en verktygsmaskinspecialist som kunde ta svarvbommens extrema mått i beaktande.

Man kontaktade då Sandvik Coromant i Tjeckien.

– Sandvik Coromant är en välkänd tillverkare av svarvbommar, i synnerhet bommar med bra vibrationsmotstånd, säger Vaclav Faber, projektingenjör hos Sandvik Coromant i Tjeckien, i en kommentar. Att minska vibrationerna i svarvbommar är avgörande, eftersom det leder till precision och hög ytjämnhet vid bearbetningen.”

Den specialutvecklade bommen är av stål och har en "dämpkropp" av hårdmetall, vilken minskar eller helt eliminerar vibrationer. 

Ett annat viktigt krav på den nya svarvbommen var att den måste vara kompatibel med ŠMT:s stora svarv, vilket gjorde att Sandvik Teeness i Trondheim blev delaktiga i projektet, specialister inom inom utveckling och tillverkning av svarvbommar.

Sandvik Teeness specialister gjorde frekvensmätningar på plats för att analysera funktionen hos dämpningsadaptern i bommen.

Bommen sattes sedan i arbete i en CNC-svarv och testades i applikationerna grovbearbetning, finbearbetning och profilbearbetning.

– Vi hade regelbundna möten med Sandvik Teeness produktionsteam angående bommens leveranstidpunkt och alla detaljer avseende hantering, transport och logistik. Att det hela blev en framgång berodde på att vi arbetade tillsammans med ŠMT:s konstruktörer, teknikexperter, produktionsteamet i Norge och alla som var del av försäljningsprocessen”, säger Jaroslav Šuga, Global Account Manager hos Sandvik Slovakien.

Sammantaget blev det ett lyckat samarbetsprojekt.

– Världens största svarvbom är det konkreta resultatet av Sandvik Coromants starka engagemang för innovationer, precision och bearbetningsapplikationer, säger Vaclav Faber.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.077