23948sdkhjf

Praktik och exjobb bidrar till nya möjligheter för både individer och företag

Hos Semcon i Karlskrona, som är medlem i teknikklustret Techtank, är det sedan många år mer regel än undantag med praktikanter och exjobbare. Flera av dem har fått anställning på Semcon efter avslutat uppdrag medan andra har fått en språngbräda till nya möjligheter i arbetslivet.

– För oss är det väldigt positivt att ta emot praktikanter och exjobbare. De kommer in med en nyfikenhet och ett nytänk som bidrar till både dynamik och utveckling hos oss, säger Peter Nilsson, områdeschef för Blekinge, Norra Skåne på Semcon, enligt ett pressmeddelande.

På Semcon i Karlskrona arbetar ett 30-tal ingenjörer, varav flera har anställts efter att ha praktiserat på företaget. Den senaste är Esraa Al-Rubaye som har gjort två praktikperioder på företaget.

– Min första praktik här gjorde jag i slutet av 2013 som en del av arbetsmarknadsutbildningen Korta vägen, berättar Esraa, som har bakgrund som civilingenjör och lektor på Technical College of Engineering i sitt hemland Irak.

Efter att ha återvänt till Irak under ett par år flyttade Esraa tillbaka till Sverige 2017 och började söka jobb. Hon undersökte möjligheterna att återigen få göra praktik på Semcon, och genom en matchning blev det verklighet. Efter fyra månaders praktik i slutet av 2018 är Esraa nu anställd som konstruktör på Semcon.

– Jag trivs mycket bra här, och är verkligen glad att jag fått denna möjlighet, säger hon.

Margareta Karlsson började även hon sin bana på Semcon via en praktik för snart fem år sedan.

– Jag har en utbildning i utvecklingsteknik och maskinteknik från Blekinge Tekniska Högskola, och hade jobbat i lite olika roller inom industrin, bland annat som produktionsledare. När jag blev arbetslös ville jag gärna prova något annat, säger hon.

Mats Klementsson, som med hjälp av Arbetsförmedlingen just påbörjat en fyra månader lång praktik på Semcon, är exempel på en som varit borta från konstruktörsarbetet i åtta år men som gärna vill jobba med detta igen.

– Jag har ett förflutet som konstruktör men när man varit borta från yrket några år kan det vara svårt att söka jobb utan att uppdatera sina kunskaper. Här är en praktik bra, både för att få färsk kunskap, men också en chans att visa vad man går för, säger han.

Semcon har under våren även två exjobbare från Blekinge Tekniska Högskola på plats. Det är Johan Andersson och Peter Andersson som läser till högskoleingenjörer i maskinteknik.

Johan fick rekommendation från en bekant som gjort sitt exjobb på Semcon tidigare, så efter lite research och kontakt med företaget blev det bestämt att han och studiekamraten Peter skulle göra sitt exjobb på Semcon. Exjobbet handlar om en konstruktion av en upptagararm till kabelindustrin.

– Semcon är ett bra företag att vara på, inte minst med tanke på att det är en stor koncern, så gör man ett bra jobb finns kanske möjligheter till tjänst på flera ställen i landet. Både Peter och jag har jobbat en del innan vi började studera, men inte på kontor så det är också en nyttig erfarenhet för oss, säger Johan, och får medhåll av Peter:

– Det är en bra chans att visa upp vad vi kan, och vi hoppas såklart att det är en bra erfarenhet för framtida jobb.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078