23948sdkhjf

Ett rekordkvartal för verkstadsföretaget

Motala Verkstad, numera Motala Verkstad Group (MVG) är ett av Sveriges äldsta verksamma verkstadsföretag.

Företaget grundades 1822 av Baltzar von Platen och blev snabbt betydelsefullt för den industriella utvecklingen i landet.

MVG har en mycket stark utveckling, framförallt i det fjärde kvartalet förra året. Försäljningen nådde en ny rekordnivå, all time high, för ett kvartal.

– Det är en väldig fart i verksamheten här nu. Det händer otroligt mycket. Orderingången steg med 68 procent i det fjärde kvartalet 2018 jämfört med samma kvartal 2017, säger vd Daniel Ellison till Metal Supply.

En omfattande försäljningsinsats från den nya marknads- och säljchefen Mattias Rosengren och hans säljteam i nära samarbete med företagets verkstäder ledde till både nya kunder och nya artiklar från befintliga kunder. Detta kompletterade en generellt sett ökad aktivitet hos befintliga kunder på befintliga artiklar.

– Orderingången ökar över hela linjen med ett tillfälligt undantag av medicinteknik just nu. Kunder inom den marina branschen, tågservice-, gruv- och försvars-industrin går allra bäst för närvarande, säger Daniel Ellison.

– Trycket håller i sig även nu i början på det här året. Jag är inte orolig för någon nedgång just nu då majoriteten av våra kunder är internationella företag med en global marknad. Så länge den globala utvecklingen är positiv så ser det ut som att trycket kommer fortsätta att öka, säger Daniel Ellison.

I september förra året köpte Motala Verkstad Group det Västeråsbaserade företaget David Sjölanders Mekaniska.

Sjölanders Mekaniska är en av Mälardalens största legoverkstäder. De har en total verkstadsyta på cirka 9 000 kvadratmeter. Företaget omsätter 70 miljoner kronor och har cirka 50 medarbetare.

– Vi har varit ute och träffat Sjölanders befintliga kunder som följd av förvärvet och det är spännande att se att dessa kunder i Mälardalen redan nu lägger jobb i andra delar av MVG. Det har blivit ett jättebra förvärv för oss med tydliga synergier både för oss och för Sjölanders, säger Daniel Ellison till Metal Supply.

Sjölanders styrka är att de är en mycket kompetent svetsverkstad med tillhörande plåtverkstad, avancerad bearbetning och kvalificerat montage vilket mycket väl kompletterar MVG som omvänt är framförallt en avancerad bearbetare med kompletterande kvalificerad svets och avancerat montage.

Båda företagen tillverkar framförallt tyngre komplexa produkter i små eller medelstora volymer. Tanken med affären var att just bredda den totala förmågan och därmed bli en mer heltäckande produktionspartner.

– Sjölanders kompletterar oss mycket bra. De är väldigt starka med sin svets- och plåtverkstad och har ett högt anseende på just svetsade stora konstruktioner med hög precision, säger Daniel Ellison.

Motala Verkstad Group har i dagarna förvärvat Blue Future Sweden med dotterbolag som även de kompletterar i sin strategiska tillväxtresa. Blue Future har på kort tid byggt ett starkt varumärke och en stark verksamhet inom framförallt marin- och turbin-service och stärker koncernen genom kompetens och förmåga inom fältservice och viss service i verkstad.

– Just det entreprenöriella ledarskapet och kulturen tillsammans med den starkt lösningsorienterade inställningen är något vi vill ta vara på och applicera på MVG för att bli ännu mer kundfokuserade. För att kapitalisera på detta slår vi samman samtliga verksamheter i Kristinehamn under ledning av Blue Futures vd Linda Take, säger Daniel Ellison.

Motala Verkstad är sedan tidigare en aktör inom servicebranschen främst då genom området Bro och Infrastruktur samt att vara en servicepartner inom vissa delar av Papper och Massa-industrin.

– Genom att tillföra en fungerande stark serviceorganisation med fältservice (demontage, uppmätning, bedömning och åtgärd på plats), service i verkstad (uppmätning, optimering av design, riktning, svetsning, slipning, bearbetning och montage) och slutligen montage på fältet igen så blir man en mycket bättre servicepartner som kan ta större kompletta åtaganden gentemot kunden, säger Daniel Ellison.

Den marina profil som har gjort Kristinehamn internationellt känd befästs ytterligare i och med den här sammanslagningen vilket, enligt företaget, kommer att vara till gagn för hela regionen på både kort och lång sikt.

MVG växer för närvarande mellan 20-30 procent organiskt och kommer fortsätta växa genom förvärv och de söker därför ett stort antal nya medarbetare på samtliga orter där de är verksamma (Motala, Kristinehamn och Västerås).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094