23948sdkhjf

Stålföretaget utlovar en nyhet som revolutionerar materialutvecklingen

Uppsala-baserade VBN Components firar sina första tio år med att inom kort presentera en riktigt tung nyhet.
Företaget grundades för tio år sedan. Sedan dess har de fått flera patent för nya, hårda material beviljade. De har också vunnit flera innovationspriser.

Det var mitt under finanskrisen 2008 som grunden lades till företaget. Osäkerheten var då stor i hela världen. Företag fick fler orderavbokningar än ordrar.

Men VBN Components såg en möjlighet att förändra branschen genom att tillämpa additiv tillverkning (3D-printing) av höghållfasta och karbidrika material. Det här har tagit många timmar av analysarbete och tester av olika typer av friformningstekniker.

– Vi såg en styrka i vår breda erfarenhet av dåtidens verkstadsteknik, som innebar omständliga processer och långa ledtider. Det fanns en stark begränsning i vilka material en konstruktör kunde välja, vilket vi ville ändra på, säger Ulrik Beste, teknisk chef och en av företagets grundare, enligt ett pressmeddelande.

VBN Components arbetar för att vårda det svenska arvet inom metallindustrin. Företaget utvecklar hela tiden nya, bättre material.

Det rostfria och nötningståliga Vibenite 350 passar bra i plastindustrin där de använder komplexa former med hårda prestandakrav.

Sedan lanserade de ”världens hårdaste stål” – Vibenite 290. Det här har nått ut globalt. Med hjälp av stålets prestanda har produktionskapaciteten för industriverktyg kunnat förbättras rejält.

– Efter vårt första patent, som beskriver processen i att framställa extremt rena och syrefattiga material, så insåg vi att vi var något stort på spåret, säger Martin Nilsson, vd och en av grundarna, enligt pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062