23948sdkhjf

Företaget Automotive Components köper in sin första 3D-skrivare

Tanken är att korta ned ledtider och sänka kostnader.
Automotive Components investerar i en 3D-skrivare. Företaget är baserat i Floby som ligger strax utanför Falköping i Västergötland.

Tanken med satsningen är att korta ned ledtider och sänka kostnaderna på flera områden.

– Vår första 3D-skrivare är äntligen här sedan ett par månader tillbaka. Idén med att ha vår egna 3D-skrivare är för att dels korta ner ledtiderna, minska kostnaderna och miljöpåverkan vid prototyptillverkning. Vi kortar ned ledtiderna genom att vi blir oberoende av leverantörer runt om i Europa och på samma gång minskar vi prototypkostnaderna avsevärt genom att tillverka egna, säger företagets produktionstekniske chef Lars Andersson, enligt ett pressmeddelande.

Stora globala företag som Ford, Caterpillar och Boeing finns bland de aktörer som använder sig av 3D-skrivarteknik för produktutveckling och tillverkning.

Till exempel skriver Ford ut över 200 000 prototyper om året. De utnyttjar tekniken för att testa delar till bland annat bromstrummor, växellådor och avgassystem.

Den teknik som Automotive Components använder sig av heter FDM. Skrivaren heter Ultimaker 3 Extended. Med den går det att tillverka mer komplexa geometrier för prototyper samt komponenter för bland annat gjutning och modeller för övrig produktion i fabriken.

Företaget har drygt 500 medarbetare. De tillverkar komponenter till fordonsindustrin. Bland de produkter som tillverkas finns vevstakar, bromsskivor och hjulnav. Dessa skeppas ut till drygt en miljon fordon globalt varje år. Enheten i Floby har i 60 års tid varit verksamt inom detta område.

Volvo Cars sålde enheten till indiska Amtek vid årsskiftet 2016. Men det indiska företaget misslyckades med att fullfölja sin betalningsplan och Floby-företaget ingår därför som en del i Volvo Cars och drivs som en oberoende leverantör till fordonsmarknaden. .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.112