23948sdkhjf

Svenska företag i Tyskland tilldelas exportutmärkelse

Nästa vecka, den 25 november, delas årets Exportpris ut i SiemensForum i München och priset går bland annat till SKF och Axelent.
Svenska Exportpriset delas sedan 2003 ut varje år av Svenska Handelskammaren i Tyskland tillsammans med Exportrådet och Svenska Ambassaden.

I kategorin stort företag går priset till SKF GmbH och till Axelent GmbH i kategorin mellanstort företag.

Nytt i år är priset i kategorin ”newcomer” på den tyska marknaden som går till Malmberg Bioerdgastech GmbH.

SKF
SKF är känt världen över som ledande producent av rullningslager, tätningar, smörjsystem, mekatronik och tjänster.

Företaget har funnits på världsmarknaden i 100 år och är i dag representerat i över 130 länder. SKF i Schweinfurt är således ett bra exempel på ett företag som med sin dynamik bidragit till den tekniska utvecklingen och det svenska moderbolagets framgång på en global nivå.

Axelent
Axelent tillverkar och säljer flexibla nätväggssystem för maskinbyggare, lagerinredare och byggentreprenörer. Företaget har en egen utvecklings- och konstruktionsavdelning och räknas till de allra främsta inom sin bransch. Axelent har varit framgångsrikt på den tyska marknaden sedan 1992.

Malmberg
Malmberg är ett svenskt cleantech-företag. De tog steget in på den tyska marknaden 2007 och driver idag 12 anläggningar för uppgradering av biogas till biometan, som sedan injiceras direkt in i det tyska naturgasnätet. Dessutom är ytterligare 6 uppgraderingsanläggningar planerade.

Vigtig exportmarknad
Tyskland har sedan länge varit Sveriges viktigaste handelspartner. Enligt ett pressmeddelande importerade Sverige i år 2008 varor och tjänster till ett värde av 21 miljarder euro från Tyskland.

Även den svensk-tyska handeln drabbades dock av den världsomfattande finanskrisen, varpå importen under krisåret 2009 sjönk till 17,6 miljarder euro.

I år har importen börjat öka igen och mellan januari och augusti uppgick den till 13,3 miljarder euro. Svensk export till den tyska marknaden låg under 2008 på 13,4 miljarder euro, men sjönk under 2009 till 11 miljarder euro.

Även denna har dockbörjat hämta sig och under de 8 första månaderna 2010 kunde man mäta en ökning till 7,9 miljarder euro.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Tipsa en kollega

0.078