23948sdkhjf

Stark silo spar miljö och pengar

För Europas ledande silotillverkare är det hög fart på affärerna världen över. Bakom framgången ligger ett innovativt konstruktionsarbete för vilket företaget nominerades till konstruktionsutmärkelsen Swedish Steel Prize 2008.
Höghållfast stål är materialet som fått spanska Silos Cordoba att lätta i dubbel bemärkelse. Utan att tappa i styrka har man kunnat minska vikten på de färdiga produkterna. Resultatet är kraftigt sänkta transportkostnader, lägre bränsleförbrukning och snabbare montering. För Europas ledande silotillverkare är det hög fart på affärerna världen över. Bakom framgången ligger ett innovativt konstruktionsarbete för vilket företaget nominerades till konstruktionsutmärkelsen Swedish Steel Prize 2008.

Efter övergången till höghållfast stål krävs mindre mängd material för att få fram produkter med samma egenskaper och styrka som tidigare. Detta har medfört att en tredjedel av transportkostnaderna försvunnit och monteringen går cirka 20 procent snabbare. För Silos Cordoba har fördelarna varit tydliga sedan några år tillbaka. De nya konstruktionslösningarna är resultatet av ett målmedvetet arbete att utnyttja höghållfast stål. Nu är företaget nominerat till Swedish Steel Prize.

- Höghållfast stål ger tydliga fördelar, förklarar José Cabrera Cuevas, teknisk chef på Silos Cordoba. Det krävs mindre mängd material för att få en lika stark eller till och med starkare konstruktion än tidigare. För oss har det gett stora möjligheter i konstruktionsarbetet och vi har fått fram mycket konkurrenskraftiga produkter.

Lägre transportkostnader och bättre miljö
Från början fanns en tvekan på marknaden mot de nya silokonstruktionerna i höghållfast stål. Kunderna förväntade sig tunga konstruktioner som bevis på tillräcklig styrka. Idag är kundernas attityd positivare och de nya konstruktionerna efterfrågas. Snabbare montering uppskattas liksom färre lastbilar för att transportera alla delar.

– För en tid sedan hade vi en leverans till Slovakien som vägde 1200 ton och krävde drygt 30 lastbilar, förklarar Cabrera Cuevas. Tidigare hade samma leverans vägt 1500 ton och krävt 42 lastbilar. Här sparade vi över 12 kubikmeter diesel tack vare de höghållfasta stålen. Förutom att kostnaderna sjönk minskade utsläppen.

Produktionen av silon är helt kundorderstyrd. Inne i anläggningen rullformas höghållfast bandstål direkt från rulle och stansas och kapas i färdiga täckplåtar med exakt rätt form. I anläggningen finns även produktionslinjer för takdelar, bärande strukturer och andra detaljer som behövs till varje silokonstruktion.

20 000 kubikmeter
De höghållfasta täckplåtarnas tjocklek varierar beroende på var i silon de ska sitta. Ju högre upp desto tunnare. I stort sett varje silo är måttbeställd. Spännvidden på tillverkningen är stor, från små silobyggnader på några meter till de största som är över 30 meter höga och dryga 20 meter i diameter. Volymen på de största är cirka 20 000 kubikmeter. För en sådan konstruktion krävs cirka 1200-1300 täckplåtar och mängder med bärande konstruktionsdelar.

Silos Cordoba använder höghållfasta varmförzinkade stål med lägsta sträckgränser på 460 till 500 MPa till sina täckplåtar. Till de bärande konstruktionsdelarna används även ett varmvalsat obehandlad stål med 600 MPa som lägsta sträckgräns. I planerna finns stål med högre hållfasthet och företaget undersöker möjligheten att gå upp till nivån 700 MPa.

Silos Cordobas målmedvetna arbete har engagerat hela företaget. Det har inte bara varit lönsamt för dem själva och deras kunder. För omvärlden har förändringen inneburit mindre transporter med lägre utsläpp som följd. För sitt arbete med silon i höghållfast stål har Silos Cordoba nominerats till konstruktionsutmärkelsen Swedish Steel Prize 2008. Oavsett utgången av nomineringen har företaget vunnit nya möjligheter där de höghållfasta stålen kommit för att stanna.

Bild Silos Cordoba är ett av de företag som nominerades till Swedish Steel Prize 2008.

Källa: SSAB Tunnplåt

Mer information finns på:
www.steelprize.com
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.064