23948sdkhjf

Produktionsrekord i LKABs järnmalmsgruvor 2008

Trots att konjunkturen vände brant nedåt i slutet av året slog produktionen av råmalm i båda LKABs järnmalmsgruvor i Malmfälten produktionsrekord under 2008.
Totalt producerades nära 43 miljoner ton råmalm , varav 27,5 Mt i Kiruna och 15,4 Mt i Malmberget. Det är en total ökning med nästan 2 miljoner ton jämfört med 2007.

- Vår långsiktiga strategi är att öka kapaciteten på pellets- och finesprodukter till stålindustrin till 30 miljoner ton. Det kräver ca 46 Mt råmalm. Gruvorna är flaskhalsen i produktionskedjan och det är viktigt att produktionskapaciteten på råmalm ökar, säger LKABs VD Ola Johnsson.

Även produktionen av pellets nådde rekordnivåer , efter stora investeringar i nya pelletsverk de senaste åren. Produktionsvolymen blev 19,9 miljoner ton, vilket är över en miljon ton mer än året innan. Dessutom tangerade LKAB 2007 års rekord i levererade ton pellets, 17,9 miljoner ton, trots avmattningen i slutet av året.

- LKAB fortsätter med förbättringsarbetet och trimmar verksamheterna så att vi står redo att leverera högkvalitativa produkter i ökande volymer när konjunkturen vänder, kommenterar Ola Johnsson.

Källa: LKAB

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109