23948sdkhjf

Bombardier har vunnit en order på 10 tåg

Bombardier har vunnit en order från DSB på 10 nya Öresundståg. Ordervärdet är cirka 82 miljoner euro och avtalet omfattar optioner på upp till 30 ytterligare tåg.
Bombardier har vunnit en order från DSB på 10 nya Öresundståg av typen Contessa. Vart och ett av tågen består av tre vagnar. Ordervärdet är cirka 82 miljoner euro och avtalet omfattar optioner på upp till 30 ytterligare tåg.

Tågen, som har en maxhastighet på 180 km/h är utrustade för att kunna korsa bron mellan Sverige och Danmark, trots att de båda ländernas skillnader i järnvägsinfrastruktur. Tåget skiftar automatiskt mellan signalsystem och system för strömtillförsel tack vare fordonens integrerade, dubbla system. Andra egenskaper hos regionaltåget är att mellanvagnen är byggd med lågt golv och ingångar för att underlätta för rullstolsburna passagerare - eller för passagerare från Kastrup som bär med sig mycket bagage.

Sedan trafiken med Contessa-tågen inleddes i juli 2000, har de blivit en viktig del i tusentals pendlares vardag och är både en viktig faktor bakom framgången för Öresundsregionens och en länk till Danmark och kontinenten för hela södra Sverige.

- Jag är väldigt glad att vårt dotterbolag DSBFirst nu kommer att kunna erbjuda de många pendlarna över Öresund ännu bättre service tack vare inköpet av nya Öresundståg. Tidigare har vi så att säga fått lida av vår egen framgång, när den massiva tillströmningen av passagerare har gjort att vi ibland har haft ont om sittplatser i rusningstrafik. Följden har blivit att en del av våra passagerare har varit tvungna att stå på vägen till eller från sina arbeten. Med dessa 10 nya tåg siktar vi på att framgent förbättra kundnöjdheten, säger DSB:s vd Søren Eriksen.

Tågen kommer att leasas av den danska Trafikstyrelsen, som i sin tur kommer att göra tågen tillgängliga för DSBFirst när företaget tar över Öresundstrafiken från och med den 11 januari 2009.

- Ordern bekräftar vårt engagemang i att hela tiden utveckla och förbättra Contessa-tågen. Komfort och flexibilitet är bara ett par av egenskaperna hos denna mycket tillförlitliga produkt. Vi är stolta över att DSB åter igen valde den här produkten för att öka sin servicekvalitet. 79 Contessa-tåg finns redan i framgångsrik trafik i Danmark och Sverige, säger Stephane Rambaud-Measson, President, Bombardier Passenger Division.

Fordonen och drivsystemen är utvecklade av Bombardier i Sverige. Drivsystemen kommer också att tillverkas vid Bombardiers anläggning i Västerås. Vagnarna monteras i Bombardiers produktionsanläggningar i Henningsdorf och Görlitz, medan boggier tillverkas vid anläggningar i tyska Siegen.

Om Bombardier Transportation Sverige
Bombardier Transportation Sweden AB sysselsätter omkring 1 600 personer i Stockholm, Västerås, Hässleholm, Nässjö, Gävle och Göteborg. Bombardier Transportation är en komplett leverantör av järnvägslösningar, från leverans av tåg och signalsystem till full underhållsservice. Den svenska verksamheten inkluderar även design och produktion av driv- och kontrollsystem, system för fordonsintegration och signalsystem såväl som full underhållsservice för den globala järnvägsmarknaden.

Om Bombardier Transportation
Bombardier Transportation, med huvudkontor i Berlin, finns representerat i över 60 länder och har installerat mer än 100 000 järnvägsfordon världen över. Koncernen erbjuder en mycket bred produktportfölj och är en erkänd ledare för den globala järnvägssektorn.

Om Bombardier
Bombardier är världsledande på tillverkning av innovativa transportlösningar, från reguljärflygplan och affärsjetplan till järnvägsutrustning, -system och -tjänster. Bombardier Inc. är en global verksamhet med huvudkontor i Kanada. Intäkter för räkenskapsåret, som avslutades 31 januari 2008, var 17,5 miljarder USD. Bombardiers aktier handlas på Toronto Stock Exchange (BBD).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094