23948sdkhjf

Danska AP Möller-Maersk lägger bud på svenska Broström

Den danska rederijätten AP Möller-Maersk har lagt bud på svenska rederiet Broström för 3,6 miljarder kronor.
A.P. Møller - Mærsk A/S lämnar kontant erbjudande om 57 kronor per aktie i Broström AB (publ)

Samgåendet mellan de två företagen kommer att bilda världens ledande företag inom produkttanksjöfart med en sammanlagd flotta bestående av mer än 130 ägda och långtidsbefraktade fartyg. Kontanterbjudandet värderar aktiekapitalet i Broström till 3,62 miljarder kronor.

Efterfrågan på transport av energi förväntas fortsätta öka. Tillsammans med International Maritime Organizations (IMO) gradvisa avveckling av tankfartyg med enkelt skrov till 2010 understryker detta det positiva affärsklimatet för tankfartygsmarknaden. Det är i ljuset av detta som A.P. Moller - Maersk tidigare har meddelat sin avsikt att investera i Maersk Tankers som utgör ett av koncernens tillväxtområden.

”Volymen på den sammanslagna verksamheten kommer att göra det möjligt för oss att erbjuda en förbättrad global service i form av en stor, modern och homogen flotta. Vi behöver volymen för att säkerställa hög kostnadseffektivitet i organisationen och för att erbjuda våra kunder lättillgängliga befraktningskontor världen över. Maersk Tankers och Broströms sammanlagda volym tillsammans med kunnig och hängiven personal kommer att ytterligare förstärka vår konkurrenskraft och skapa världens ledande produkttankföretag”, säger Søren Skou, VD för Maersk Tankers och medlem av A.P. Moller – Maersk Group Executive Board.
Innehavarna av samtliga aktier av serie A i Broström, vilka tillsammans innehar aktier av serie A och B motsvarande 29,3 procent av kapitalet och 55,9 procent av rösterna1, har oåterkalleligen åtagit sig att acceptera Erbjudandet. Erbjudandet lämnas formellt genom Maersk Product Tankers AB, ett helägt dotterbolag till A.P. Møller - Mærsk A/S.

”De båda bolagen passar bra ihop från en affärsmässig synvinkel”, kommenterar Lennart Simonsson, VD för Broström. ”I vår utvärdering av tänkbara partners anser vi att Maersk Tankers är en av de bästa att gå samman med i konsolideringsprocessen. Båda bolagen har ett gammalt och starkt arv inom tankindustrin och våra samlade resurser ger oss en plattform att vidareutvecklas ifrån.”

Efter fullföljandet av Erbjudandet kommer en utvärdering att genomföras av hur samtliga samarbeten och kommersiella avtal kan integreras i den framtida strukturen av verksamheten. ”Det kommer att vara business as usual till dess att vi har full kontroll samt har erhållit erforderliga tillstånd från konkurrensmyndigheter”, kommenterar Søren Skou.

Den 27 augusti 2008 klockan 10.00 kommer en telefonkonferens att hållas med anledning av Broströms offentliggörande av delårsrapporten för de första sex månaderna 2008 vilken följs av en presentation av Erbjudandet.

Information från .P. Møller - Mærsk A/S
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.72